Pin
Send
Share
Send


Hipopotamlub hipopotam, to nazwa zwyczajowa bardzo dużego, półwodnego ssaka afrykańskiego, Hippopotamus amphibius, z rodziny zwierząt kopytnych Hipopotamowate, charakteryzujący się dużą, wydłużoną głową z ogromnym pyskiem i zębami, korpus w kształcie beczki, krótkie kikutowate nogi z czterema pajęczymi palcami, krótki ogon i prawie bezwłosą grubą skórę. Termin hipopotam służy również jako nazwa zwyczajowa dla każdego z istniejących lub wymarłych członków Hipopotam rodzaj (z czego H. płazy jest jedynym zachowanym członkiem), a czasami ogólnie dla członków rodziny Hipopotamowate, chociaż w tym późniejszym przypadku stosuje się również bardziej wyraźny termin „hipopotamy”. Rodzina hipopotamów obejmuje jeszcze jeden istniejący rodzaj i członka, Hexaprotodon liberiensis, hipopotam karłowaty (czasem oznaczony Choeropsis liberiensis). Ten artykuł będzie o Hippopotamus amphibius, które jest trzecim co do wielkości zwierzęciem lądowym (po słoniu i białej nosorożcu) i najcięższym zachowanym artiodaktylem.

Chociaż hipopotamy mogą być destrukcyjne dla ludzkiego rolnictwa, w znacznym stopniu dodają tajemniczości i piękna przyrody. Czy ich reputacja jest jednym z najbardziej agresywnych stworzeń na świecie i jednym z najniebezpieczniejszych zwierząt w Afryce, czy też niezwykłą łaską, którą wykazują w wodzie, gdzie mogą zatonąć na dnie rzek i biegać lub chodzić po dnie hipopotamy od dawna fascynują ludzi. Ogromne rozmiary, z krępym kształtem i krótkimi nogami, te amfibie wciąż mogą łatwo prześcignąć człowieka na lądzie i są bardzo zwinne w wodzie.

Pomimo wzbogacenia, które wprowadzają w ludzką fascynację przyrodą oraz istotnej roli w wodnych i lądowych łańcuchach pokarmowych, hipopotamy zostały wytępione z wielu obszarów ich zasięgu w Afryce subsaharyjskiej, gdzie pozostało około 125 000 do 150 000. (Zasięg hipopotama karłowatego, Hexaprotodon liberiensis, jest ograniczony do krajów Afryki Zachodniej). Hipopotamy tradycyjnie były ważnym źródłem pożywienia dla rdzennych mieszkańców Afryki, a ich zęby (z lepszą kością słoniową) i skóry są również bardzo cenne. Nadal są zagrożone utratą siedlisk i kłusownictwem dla mięsa i zębów psów z kości słoniowej.

Przegląd

Jako parzystokopytne kopytne (zamówienie Artiodactyla), hipopotamy są kopytnymi ssakami o parzystej liczbie funkcjonalnych palców u nóg (cztery w hipopotamach) i głównej osi kończyny przechodzącej między dwiema środkowymi cyframi, w przeciwieństwie do nieparzystokopytnych kopytnych (zamów Perissodactyla) , które charakteryzują się nieparzystą liczbą funkcjonalnych palców (jednego lub trzech), przy czym oś każdej kończyny przechodzi przez powiększony środkowy (trzeci) palec u nogi. Oprócz hipopotamów, Artiodactyla obejmuje tak znanych członków, jak świnie, pekari, wielbłądy, jelenie, żyrafy, pronghorny, antylopy, owce, kozy i bydło. (Powiązane perissodactyle obejmują tak znanych członków, jak konie, zebry, tapiry i nosorożce).

W przeciwieństwie do większości zwierząt parzystokopytnych, hipopotamy, świnie i pekari nie są przeżuwaczami. Przeżuwacze to parzystokopytne zwierzęta kopytne, które trawią swoje pożywienie w procesie przeżuwania; oznacza to, że trawią swoje pożywienie w dwóch etapach, najpierw zmiękczając je w pierwszym żołądku zwierzęcia, znanym jako żwacz, a następnie zwracając częściowo trawioną masę, znaną teraz jako cud, i ponownie ją przeżuwać. Większość przeżuwaczy, ale nie wszystkie, mają czterokomorowy żołądek (żwacz, retikulum, omasum i trawieńce). Niektóre, jak wielbłądowate i tragulidy, mają trójkomorowy żołądek. Świnie i pekari mają tylko jedną małą komorę przed trawieńcem, a hipopotamy (podobnie jak wielbłądowate i tragulidy) mają dwie komory przed prawdziwym żołądkiem (innymi słowy, trzykomorowy żołądek).

Hipopotam Hippopotamus amphibius, znany również jako hipopotam zwyczajny lub hipopotam nilowy, jest rodzajem rodzaju rodziny hipopotamowatych. Hipopotam karłowaty należy również do innego rodzaju hipopotamów Choeropsis lub Heksaprotodon. Czasami stosuje się podrodzinę Hipopotamów. Co więcej, niektórzy taksonomiści grupują hipopotamy i antracotoki w nadrodzinie Anthracotheroidea lub Hippopotamoidea.

Hipopotam (Hippopotamus amphibius) jest półwodnym, zamieszkującym rzeki i jeziora, gdzie byki terytorialne przewodzą odcinkowi rzeki oraz grupom od 5 do 30 kobiet i młodych. W ciągu dnia pozostają chłodne, pozostając w wodzie lub błocie; rozmnażanie i poród występują zarówno w wodzie. Wyłaniają się o zmierzchu, pasąc się na trawie. Podczas gdy hipopotamy spoczywają blisko siebie w wodzie, wypas jest działalnością samotną, a hipopotamy nie są terytorialne na lądzie. Zwinny w wodzie hipopotam jest również szybki na lądzie, a jego prędkość wynosi 30 km / h na krótkich dystansach.

Z szacowanych 125 000 do 150 000 hipopotamów w całej Afryce Subsaharyjskiej; Zambia i Tanzania mają największe populacje.1 Hexaprotodon liberiensis, hipopotam karłowaty, jest ograniczony do krajów Afryki Zachodniej - Liberii, Wybrzeża Kości Słoniowej, Sierra Leone i Gwinei.

Słowo „hipopotam” pochodzi od starożytnej greckiej ἱπποπόταμος, hipopotamy, z ἵππος, hipopotamy, „koń” i ποταμός, potamos, „rzeka”, co oznacza „koń rzeki”.3 W języku angielskim liczba mnoga to hipopotamy, ale hipopotamy jest również używany; hipopotamy może być użyty jako krótka liczba mnoga.

Hipopotamy są towarzyskie, żyją w grupach do 30 zwierząt; taka grupa nazywa się strąk, stado, dołek lub nadąć. Męski hipopotam znany jest jako byk, kobieta jako krowa i dziecko jako cielę.

Krokodyle nilowe, lwy i hieny cętkowane są znane z tego, że żerują na młodych hipopotamach.

Podgatunki

Czaszka hipopotama z dużymi psimi zębami używanymi do walki

Opisano pięć podgatunków hipopotamów na podstawie różnic morfologicznych w ich czaszkach i różnic geograficznych:4

  • H. a. płazy - (nominowane podgatunki), które rozciągały się od Egiptu, gdzie teraz wyginęły, na południe w górę Nilu do Tanzanii i Mozambiku.
  • H. a. kiboko - w Rogu Afryki, w Kenii i Somalii. Kiboko to suahili słowo oznaczające hipopotama. Szersze nosowe i bardziej wydrążony obszar międzyżebrowy.
  • H. a. Capensis - z Zambii do Afryki Południowej. Najbardziej spłaszczona czaszka podgatunku.
  • H. a. tschadensis - w całej Afryce Zachodniej do, jak sama nazwa wskazuje, Czadu. Nieco krótsza i szersza twarz z wydatnymi orbitami.
  • H. a. zwężenie - w Angoli, południowej Demokratycznej Republice Konga i Namibii. Nazwany ze względu na głębsze zwężenie przedorbitalne.

Sugerowane podgatunki nigdy nie były szeroko stosowane ani zatwierdzane przez biologów terenowych; opisane różnice morfologiczne były na tyle małe, że mogły wynikać z prostej zmienności niereprezentatywnych próbek.5 Analizy genetyczne przetestowały istnienie trzech z tych przypuszczalnych podgatunków. W badaniu oceniającym mitochondrialny DNA z biopsji skóry pobranych z 13 miejsc pobierania próbek uwzględniono różnorodność genetyczną i strukturę wśród populacji hipopotamów na całym kontynencie. Autorzy stwierdzili niskie, ale znaczące zróżnicowanie genetyczne między H. a. płazy, H. a. Capensis, i H. a. kiboko. Ani H.a.tschadensis ani H.a. constrictus zostały przetestowane.67

Opis

Hipopotam w zoo w LizbonieRysunek szkieletu hipopotamaW ustach hipopotama

Hipopotamy są czwartymi pod względem masy ssakami na świecie (po wielorybach, słoniach i nosorożcach). Ważący od 1,5 do 3 ton metrycznych, wśród zwierząt lądowych jest przekroczony tylko o trzy gatunki słoni (od 3 do 9 ton) i nosorożca białego (od 1,5 do 3,5 ton). Zauważ jednak, że zakres rozmiarów hipopotama pokrywa się z zasięgiem białego nosorożca; stosowanie różnych wskaźników sprawia, że ​​nie jest jasne, które zwierzę lądowe jest największym po słoniu. Długo hipopotamy mierzą od 3,3 do 5,2 metra (11 do 17 stóp) długości, w tym ogon o długości około 56 centymetrów i średniej wysokości około 1,5 metra (5 stóp) na ramieniu.89

Ze względu na ich olbrzymi rozmiar hipopotamy są trudne do zważenia na wolności. Większość szacunków masy pochodzi z operacji uboju przeprowadzonych w latach 60. Średnia waga dorosłych mężczyzn wynosiła od 1500 do 1800 kg (3300-4000 funtów). Kobiety są mniejsze niż ich odpowiedniki płci męskiej, a ich średnia waga wynosi od 1300 do 1500 kg (2900–3 300 funtów).5 Starsze samce mogą stać się znacznie większe, osiągając masę co najmniej 3200 kg (7100 funtów), a czasami ważą 4500 kg (9900 funtów).108 Męskie hipopotamy wydają się rosnąć przez całe życie; kobiety osiągają maksymalną wagę w wieku około 25 lat.11

Byka hipopotam z wody podczas światła dziennego, Krater Ngorongoro, Tanzania

Hipopotamy są uważane za megafauny, ale w przeciwieństwie do wszystkich innych afrykańskich megafauny, hipopotamy przystosowały się do życia półwodnego w słodkowodnych jeziorach i rzekach.5

W programie telewizyjnym National Geographic Channel, „Dangerous Encounters with Brady Barr”, dr Barr zmierzył siłę ugryzienia dorosłego hipopotama na wysokości 821 funtów (8 100 N); Barr próbował również zmierzyć siłę ukąszenia dorosłego hipopotama, ale musiał zrezygnować z próby z powodu agresywności samca.12

Oczy, uszy i nozdrza hipopotama są umieszczone wysoko na dachu czaszki. Dzięki temu mogą znajdować się w wodzie, a większość ich ciał jest zanurzona w wodzie i błocie tropikalnych rzek, aby zachować chłód i zapobiec poparzeniom słonecznym. Ich struktura szkieletowa jest „grawiportalna”, przystosowana do przenoszenia ogromnej masy zwierząt. Hipopotamy mają małe nogi (w stosunku do innej megafauny), ponieważ woda, w której żyją, zmniejsza ciężar. W przeciwieństwie do większości innych zwierząt półwodnych, hipopotam ma bardzo mało włosów.5

Zanurzony hipopotam w zoo w Memphis

Ich skóra wydziela naturalną substancję przeciwsłoneczną w kolorze czerwonym. Wydzielanie jest czasami określane jako „pot krwi”, ale nie jest ani krwią, ani potem. Ta wydzielina jest początkowo bezbarwna i zmienia się w czerwono-pomarańczową w ciągu kilku minut, ostatecznie brązowiejąc. W wydzielinach zidentyfikowano dwa różne pigmenty, jeden czerwony (kwas hiposudorowy) i jeden pomarańczowy (kwas norhipposudorowy). Oba pigmenty, wysoce kwaśne, hamują rozwój bakterii chorobotwórczych; również absorpcja światła przez oba pigmenty osiąga wartości szczytowe w zakresie ultrafioletowym, tworząc efekt ochrony przeciwsłonecznej. Wszystkie hipopotamy, nawet te o różnej diecie, wydzielają pigmenty, więc nie wydaje się, że źródłem pigmentów jest jedzenie. Zamiast tego zwierzęta mogą syntetyzować pigmenty z prekursorów, takich jak aminokwas tyrozyna.13

Hipopotamy mogą żyć w wodzie lub na lądzie. Ich ciężar właściwy pozwala im tonąć, chodzić lub biegać wzdłuż dna rzeki. Chociaż są to nieporęczne zwierzęta, hipopotamy mogą biegać szybciej niż człowiek na lądzie. Szacunkowa prędkość ich biegu wynosi od 30 km / h (18 mph) do 40 km / h (25 mph), a nawet 50 km / h (30 mph). Hipopotam może utrzymać te wyższe prędkości tylko przez kilkaset metrów.5

Długość życia hipopotama wynosi zwykle od 40 do 50 lat.5

Dystrybucja

Dziś duże populacje Hippopotamus amphibius występują tylko w dolinie rzeki Nilu w Afryce Wschodniej.8 Zambia, z szacunkową liczbą 40 000 hipopotamów, oraz Tanzania, z około 20 000-30 000 hipopotamami, zamieszkują największe populacje spośród około 125 000 do 150 000 hipopotamów pozostałych w Afryce Subsaharyjskiej.1 Hipopotamy nadal można znaleźć w rzekach i jeziorach Ugandy, Sudanu, Somalii, Kenii, północno-demokratycznej Republiki Konga i Etiopii, od Ghany do Gambii, a także w Afryce Południowej (Botswana, Republika Południowej Afryki, Zimbabwe i Zambia). Osobna populacja istnieje w Tanzanii i Mozambiku.

Jednak, Hippopotamus amphibius raz znaleziono w całej Afryce Subsaharyjskiej, z populacjami nawet w Palestynie i Madagaskarze,14 W okresie interglacjalnym Eemian (130 000 lat temu do 114 000 lat temu) aż do późnego plejstocenu około 30 000 lat temu, Hippopotamus amphibius faktycznie był rozpowszechniony w Afryce Północnej i Europie.15 Pliniusz Starszy (23 n.e. - 79 n.e.) pisze, że w swoim czasie najlepszym miejscem do schwytania tego zwierzęcia w Egipcie była jego nazwa;16 zwierzę nadal można było znaleźć wzdłuż gałęzi Damietta po podboju arabskim w 639 r.

Hipopotamy lubią mieszkać w miejscach, w których stała woda nie jest zbyt głęboka.5

Zachowanie

Otwarte usta sygnalizują, że hipopotam jest zagrożony.

Hipopotamy spędzają większość dnia tarzając się w wodzie lub w błocie, wraz z innymi członkami swojej kapusty. Woda służy obniżeniu temperatury ciała i zapobiega wysuszaniu skóry. Z wyjątkiem jedzenia, większość życia hipopotamów - od porodu, walki z innymi hipopotamami i rozmnażania - ma miejsce w wodzie.

Hipopotamy opuszczają wodę o zmierzchu i podróżują w głąb lądu, czasem nawet do 8 kilometrów (5 mil), pasąc się na krótkiej trawie, będącej głównym źródłem pożywienia. Spasają od czterech do pięciu godzin, a każdej nocy mogą zużywać 68 kilogramów (150 funtów) trawy.17 Jak prawie każdy roślinożerca, zużyją wiele innych roślin, jeśli zostaną im przedstawione, ale ich dieta w naturze składa się prawie całkowicie z trawy, przy minimalnym zużyciu roślin wodnych.18 Hipopotamy (rzadko) filmowano jedząc padlinę, zwykle blisko wody. Istnieją inne doniesienia o jedzeniu mięsa, a nawet kanibalizmie i drapieżnictwie.19 Anatomia żołądka hipopotama nie jest odpowiednia dla mięsożerców, a jedzenie mięsa jest prawdopodobnie spowodowane nieprawidłowym zachowaniem lub stresem żywieniowym.5

Dieta hipopotamów składa się głównie z traw naziemnych, mimo że większość czasu spędzają w wodzie. Większość ich defekacji zachodzi w wodzie, tworząc allochtoniczne złoża materii organicznej wzdłuż koryta rzeki. Złoża te mają niejasną funkcję ekologiczną.18 Ze względu na swoją wielkość i nawyk podążania tymi samymi ścieżkami, aby je nakarmić, hipopotamy mogą mieć znaczący wpływ na ziemię, przez którą przechodzą, zarówno poprzez utrzymywanie ziemi z dala od roślinności, jak i depresję ziemi. Przez długi czas hipopotamy mogą zmieniać ścieżki bagien i kanałów.20

Zanurzony hipopotam w zoo w San Diego. Dorosłe hipopotamy zwykle pojawiają się na powierzchni, aby oddychać co 3-5 minut.

Dorosłe hipopotamy nie potrafią pływać i nie są pływające. W głębokiej wodzie zwykle napędzają się skokami, odpychając się od dna. Poruszają się z prędkością do 8 km / h (5 mph) w wodzie. Młode hipopotamy są pływające i zwykle poruszają się pływając, napędzając się kopnięciami tylnych nóg. Dorosłe hipopotamy zwykle pojawiają się na powierzchni, aby oddychać co trzy do pięciu minut. Młodzi muszą oddychać co dwie do trzech minut.5 Proces wynurzania się i oddychania odbywa się automatycznie, a nawet hipopotam śpiąc pod wodą powstanie i oddycha bez przebudzenia. Hipopotam zamyka nozdrza, gdy się zanurza.

Życie towarzyskie

Badanie interakcji hipopotamów męskich i żeńskich od dawna komplikuje fakt, że hipopotamy nie są dymorficzne płciowo, a zatem kobiety i młode samce są prawie nie do odróżnienia w terenie.21 Chociaż hipopotamy lubią leżeć blisko siebie, nie wydają się tworzyć więzi społecznych poza matkami i córkami i nie są zwierzętami społecznymi. Powód, dla którego gromadzą się blisko siebie, nie jest znany.5

Trudno jest zidentyfikować płeć hipopotama w terenie, ponieważ wszyscy badacze zwykle widzą, że mają ich plecy, jak w przypadku tej kapsuły w Zambii.Hipopotam walczy w zoo w Barcelonie

Hipopotamy są terytorialne tylko w wodzie, gdzie byk przeważa nad niewielkim odcinkiem rzeki o średniej długości 250 metrów i zawierającym dziesięć samic. Największe strąki mogą zawierać do 100 hipopotamów. Inne kawalery są dozwolone na odcinku byka, o ile zachowują się posłusznie wobec byka. Terytoria hipopotamów istnieją w celu ustalenia praw do krycia. W strąkach hipopotamy mają tendencję do segregacji według płci. Studia kawalerskie będą przebywać w pobliżu innych kawalerów, samic z innymi samicami i byka na własną rękę. Kiedy hipopotamy wyłaniają się z wody i pasą, robią to indywidualnie.5

Hipopotamy wydają się komunikować werbalnie, poprzez pomruki i mieszki, i uważa się, że mogą ćwiczyć echolokację, ale cel tych wokalizacji jest obecnie nieznany. Hipopotamy mają wyjątkową zdolność trzymania głowy częściowo nad wodą i wysyłania krzyku, który płynie zarówno przez wodę, jak i powietrze; hipopotamy nad i pod wodą zareagują.22

Reprodukcja

Hipopotamy płci żeńskiej osiągają dojrzałość płciową w wieku od pięciu do sześciu lat, a okres ciąży wynosi 8 miesięcy. Badanie układów hormonalnych wykazało, że hipopotamy żeńskie mogą rozpocząć dojrzewanie już w wieku 3 lub 4 lat.23 Samce osiągają dojrzałość około 7,5 roku.

Badanie zachowania reprodukcyjnego hipopotama w Ugandzie wykazało, że koncepcje szczytowe wystąpiły pod koniec pory deszczowej w lecie, a porody szczytowe nastąpiły pod koniec pory deszczowej późną zimą. Wynika to z cyklu rujowego kobiety; jak u większości dużych ssaków, męskie plemniki hipopotama są aktywne przez cały rok. Badania hipopotamów w Zambii i Południowej Afryce również wykazały dowody porodów występujących na początku pory deszczowej.5 Po zajściu w ciążę samica hipopotama zazwyczaj nie rozpocznie owulacji ponownie przez 17 miesięcy.23

Hipopotamy mogą być niebezpieczne dla ludzi, jak zauważono w tym znaku z Parku Narodowego Krugera.

Krycie odbywa się w wodzie z kobietą zanurzoną przez większość spotkania, jej głowa okresowo pojawia się, aby zaczerpnąć oddechu. Hipopotamy są jednym z nielicznych ssaków rodzących pod wodą, podobnie jak walenie i syreny (manaty i krowy morskie). Hipopotamy rodzą się pod wodą w wadze od 25 do 45 kg (60-110 funtów) i średniej długości około 127 cm (50 cali) i muszą wypłynąć na powierzchnię, aby wziąć pierwszy oddech. Matka zazwyczaj rodzi tylko jednego hipopotama, chociaż występują również bliźniaki. Młodzi często spoczywają na plecach matek w zbyt głębokiej dla nich wodzie i pływają pod wodą, by ssać. Będą też ssać ziemię, gdy matka opuści wodę. Odsadzanie rozpoczyna się między sześcioma a ośmioma miesiącami po urodzeniu, a większość cieląt jest całkowicie odsadzonych po roku.5

Podobnie jak wiele innych dużych ssaków, hipopotamy są określane jako strategowie K. W tym przypadku zazwyczaj produkuje się tylko jedno duże, dobrze rozwinięte niemowlę co kilka lat (zamiast dużej liczby małych, słabo rozwiniętych młodych osobników kilka razy w roku, co jest powszechne wśród małych ssaków, takich jak gryzonie).52324

Agresja

Hipopotamy są z natury bardzo agresywnymi zwierzętami, zwłaszcza gdy obecne są młode cielęta. Częstymi celami ich agresji są krokodyle, które często zamieszkują to samo siedlisko rzeczne co hipopotamy i żerują na młodych hipopotamach.

Hipopotamy są bardzo agresywne w stosunku do ludzi, których zwykle atakują na łodziach lub na lądzie, bez wyraźnej prowokacji. Są powszechnie uważane za jedno z najbardziej niebezpiecznych dużych zwierząt w Afryce.

Aby oznaczyć terytorium, hipopotamy obracają ogonami podczas defekacji, aby rozprowadzić swoje odchody na jak największym obszarze. Prawdopodobnie z tego samego powodu hipopotamy wracają - to znaczy oddają mocz.

Hipopotamy rzadko się zabijają, nawet w wyzwaniach terytorialnych. Zwykle byk terytorialny i wymagający kawaler przestają walczyć, gdy jest jasne, że jeden hipopotam jest silniejszy. Kiedy hipopotamy stają się przeludnione lub gdy siedlisko zaczyna się kurczyć, byki czasami próbują zabijać niemowlęta, ale takie zachowanie nie jest powszechne w normalnych warunkach.24 Niektóre przypadki kanibalizmu hipopotamów zostały udokumentowane, ale uważa się, że są to zachowania hipopotamów w trudnej sytuacji lub chore, a nie zachowania zdrowe.5

Początki

Do 1909 r. Przyrodnicy grupowali hipopotamy ze świniami w oparciu o wzory molowe. Kilka linii dowodów, najpierw z białek krwi, a następnie z systematyki molekularnej25 i DNA 2627 a zapisy kopalne pokazują, że ich najbliższymi żyjącymi krewnymi są walenie, wieloryby, delfiny i morświny.28 Wspólny przodek hipopotama i wieloryba odgałęził się od Ruminantia i reszty parzystokopytnych kopytnych; rodowód waleni i hipopotama wkrótce potem się rozdzielił.2629

Niedawna teoria pochodzenia hipopotamów sugeruje, że hipopotamy i wieloryby miały wspólnego półwodnego przodka, który odgałęził się od innych parzystokopytnych około 60 milionów lat temu (mya).2628 Ta hipotetyczna grupa przodków prawdopodobnie podzieliła się na dwie gałęzie około 54 milionów lat temu.25 Jedna gałąź ewoluowałaby w walenie, prawdopodobnie zaczynając od około 52 milionów lat, od pierwotnego wieloryba Pakicetus oraz inni wczesni przodkowie wielorybów zwani wspólnie Archaeoceti, którzy ostatecznie przeszli adaptację wodną do całkowicie wodnych waleni.29

The Anthracotherium magnus, antrakotka z oligocenu, już nosiła podobieństwa do współczesnego hipopotama.

Druga gałąź stała się antracotheres, dużą rodziną czworonożnych bestii, z których najwcześniej pod koniec eocenu przypominałyby chude hipopotamy o stosunkowo małych i wąskich głowach. Wszystkie gałęzie antracotów, z wyjątkiem tych, które przekształciły się w hipopotamy, wyginęły podczas pliocenu bez pozostawiania potomków.28

Zgrubną linię ewolucyjną można prześledzić na podstawie gatunków eocenu i oligocenu (Antracotium i Elomeryx) do miocenu (Merycopotamus i Libycosaurus) i najnowsze antracotheresy w pliocenie.30 Merycopotamus, Libycosaurus i wszystkie hipopotamy można uznać za formujące kladę Libycosaurus być bliżej spokrewniony z hipopotamami. Ich wspólny przodek mieszkałby w miocenie, około 20 milionów lat temu.

Hipopotamy są zatem głęboko zagnieżdżone w rodzinie Anthracotheriidae. Uważa się, że hipopotamy wyewoluowały w Afryce; najstarszym znanym hipopotamem jest rodzaj Kenyapotamus który mieszkał w Afryce od 16 do 18 lat Podczas gdy gatunki hipopotamów rozprzestrzeniły się w Azji i Europie, nigdy nie odkryto żadnych hipopotamów w obu Amerykach, chociaż różne rodzaje antracotów wyemigrowały do ​​Ameryki Północnej podczas wczesnego oligocenu. Od 7,5 do 1,8 mln lat, przodek współczesnego hipopotama, Archaeopotamus, mieszkał w Afryce i na Bliskim Wschodzie.31

Chociaż zapis kopalny hipopotamów jest nadal słabo poznany, dwa współczesne rodzaje, Hipopotam i Choeropsis (czasami Heksaprotodon), mogły się różnić aż o 8 milionów lat. Taksonomiści nie zgadzają się, czy współczesny hipopotam karłowaty jest członkiem Heksaprotodon- pozornie parafafetyczny rodzaj obejmujący także wiele wymarłych azjatyckich hipopotamów, z którymi jest bliżej związany Hipopotam-lub Choeropsis- starszy i podstawowy rodzaj.3031

Ostatnie gatunki wymarłe

Hipopotam gorgops, który miał niezwykle wysokie orbity, żył w Europie, ale wyginął przed ostatnią epoką lodowcową.

Aż trzy gatunki malgaskiego hipopotama wyginęły podczas holocenu na Madagaskarze, jeden z nich w ciągu ostatnich 1000 lat. Hipopotamy z Madagaskaru były mniejsze niż współczesny hipopotam, prawdopodobnie dzięki procesowi wyspiarskiego karłowatości.32 Istnieją skamieniałe dowody na to, że na wielu malgaskich hipopotamów polowali ludzie, co prawdopodobnie jest przyczyną ich ostatecznego wyginięcia.3233 Izolowani członkowie malgaskiego hipopotama mogli przetrwać w odległych kieszeniach; w 1976 r. wieśniacy opisali żywe zwierzę zwane Kilopilopitsofy, które mogło być hipopotamem malgaskim.34

Dwa osobne gatunki hipopotama, hipopotam europejski (H. antiquus) i H. gorgops, obejmował całą Europę kontynentalną i Wyspy Brytyjskie. Oba gatunki wymarły przed ostatnim zlodowaceniem. Przodkowie europejskich hipopotamów znaleźli drogę na wiele wysp Morza Śródziemnego podczas plejstocenu.35 Oba gatunki były większe niż współczesny hipopotam, średnio o około 1 metr dłuższy (3,3 stopy).

Plejstocen zaobserwował także ewolucję wielu gatunków karłów na kilku wyspach Morza Śródziemnego, w tym na Krecie (H. creutzburgi), Cypr (H. minor), Malta (H. melitensis) i Sycylia (H. pentlandi). Spośród nich hipopotam karłowaty na Cyprze przetrwał do końca plejstocenu lub wczesnego holocenu. Dowody ze stanowiska archeologicznego Aetokremnos nadal powodują debatę na temat tego, czy gatunek ten został napotkany przez ludzi, czy też nie.3635

Stan ochrony

Polowanie na hipopotamy (1617), autor: Peter Paul Rubens

W maju 2006 r. Hipopotam został zidentyfikowany jako gatunek wrażliwy na Czerwonej Liście IUCN sporządzonej przez Światową Unię Ochrony Przyrody (IUCN), z szacowaną populacją od 125 000 do 150 000 hipopotamów, co stanowi spadek o 7–20% od czasu IUCN Badanie z 1996 r.1

Spadek hipopotamów związany jest z polowaniami i kłusownictwem Hun. Czynnikiem jest także utrata siedlisk. Dowody genetyczne sugerują, że hipopotamy pospolite w Afryce doświadczyły znacznego wzrostu populacji podczas lub po epoce plejstocenu, co przypisuje się wzrostowi zbiorników wodnych pod koniec epoki. Odkrycia te mają istotne konsekwencje dla ochrony, ponieważ populacje hipopotamów na całym kontynencie są obecnie zagrożone utratą dostępu do świeżej wody.6

Populacja hipopotamów najbardziej dramatycznie spadła w Demokratycznej Republice Konga.37 Populacja w Parku Narodowym Virunga spadła do 800 lub 900 z około 29 000 w połowie lat siedemdziesiątych.38 Spadek ten wynika z zakłóceń spowodowanych przez drugą wojnę w Kongo.38 Uważa się, że kłusownicy to byli buntownicy Hutu, słabo opłacani kongijscy żołnierze i lokalne grupy milicji.38 Powody kłusownictwa obejmują przekonanie, że hipopotamy są szkodliwe dla społeczeństwa, a także dla pieniędzy. Sprzedaż mięsa hipopotamów jest nielegalna, ale sprzedaż na czarnym rynku jest trudna do śledzenia dla funkcjonariuszy Parku Narodowego Virunga.38

Hipopotamy i ludzie

Rzeźba fajansowa z Nowego Królestwa Egiptu, XVIII / XIX dynastia, ok. 1500-1300 p.n.e., kiedy hipopotamy były jeszcze szeroko rozpowszechnione wzdłuż NiluObaysch wyleguje się w londyńskim zoo w 1852 roku

Najwcześniejsze dowody interakcji człowieka z hipopotamami pochodzą z nacięć rzeźniczych na kościach hipopotama w formacji Bouri z około 160 000 lat temu.39 Później malowidła naskalne i ryciny przedstawiające polowania na hipopotamy zostały znalezione w górach środkowej Sahary sprzed 4 000–5 000 lat temu w pobliżu Djanet w górach Tassili n'Ajjer. Hipopotamy były również dobrze znane starożytnym Egipcjanom, gdzie hipopotam uznano za okrutnego mieszkańca Nilu.5 W starożytnej religii egipskiej Tawaret z głową hipopotama był boginią ochrony podczas ciąży i porodu, ponieważ starożytni Egipcjanie rozpoznawali opiekuńczą naturę hipopotama w stosunku do swoich młodych.40

Hipopotam jest znany historykom od klasycznej starożytności. Grecki historyk Herodot opisał hipopotama w Historie (napisany około 440 r.p.n.e.), a historyk rzymski Pliniusz Starszy napisał o hipopotamie w swojej encyklopedii Naturalis Historia (napisane około 77 roku n.e.).

Hipopotamy w ogrodach zoologicznych

Hipopotamy od dawna są popularnymi zwierzętami z zoo. Pierwszym hipopotamem w zoo we współczesnej historii był Obaysch, który przybył do londyńskiego zoo 25 maja 1850 r., Gdzie przyciągał do 10 000 odwiedzających dziennie i zainspirował popularną piosenkę, Hipopotamowa polka.41 Hipopotamy pozostają popularnymi zwierzętami z zoo od Obaysch i ogólnie dobrze się rozmnażają w niewoli. Ich wskaźnik urodzeń jest niższy niż na wolności, ale przypisuje się to tym, że ogrody zoologiczne nie chcą hodować tak wielu hipopotamów, jak to możliwe, ponieważ hipopotamy są dużymi i stosunkowo drogimi zwierzętami do utrzymania.541

<>

Pin
Send
Share
Send