Pin
Send
Share
Send


Słoń jest wspólną nazwą każdego z dużych ssaków lądowych należących do rodziny Elephantidae w kolejności Proboscidea, charakteryzujący się grubą skórą, kłami, dużymi filarowymi nogami, dużymi trzepoczącymi uszami i trąbką lub elastycznym tułowiem, czyli stopą nosa i górnej wargi. Istnieją tylko trzy żywe gatunki (dwa w tradycyjnych klasyfikacjach), ale wiele innych gatunków znajduje się w zapisie kopalnym, pojawiającym się w pliocenie ponad 1,8 miliona lat temu i wyginącym od ostatniej epoki lodowcowej, która zakończyła się około 10 000 lat temu. Mamuty są najlepiej znanymi z nich.

Trzy żywe gatunki słoni to słoń afrykański lub sawanna (Loxodonta africana), afrykański słoń leśny (Loxodonta cyclotis)i słoń azjatycki (Elephas maximus, znany również jako słoń indyjski). Jednak tradycyjnie, aw niektórych współczesnych taksonomiach, tylko jeden gatunek słonia afrykańskiego (Loxodonta africana) jest rozpoznawany z dwoma podgatunkami (L. a. africana i L. a. cyclotis), a niektóre taksonomie rozpoznają trzy gatunki słoni afrykańskich.

Słonie są obecnie największymi zwierzętami lądowymi. Niektóre gatunki kopalne były jednak mniejsze, a najmniejsze - o wielkości dużej świni.

Słonie, rozwijając swoją indywidualną funkcję przetrwania jako gatunek, pełnią także większą funkcję dla ekosystemu i ludzi. Z ekologicznego punktu widzenia są kluczowymi zwierzętami w swoim otoczeniu, oczyszczają obszary dla wzrostu młodych drzew, tworzą szlaki, uwalniają źródła wód podziemnych w porze suchej i tak dalej. Dla ludzi częściowo udomowione słonie były używane od wieków do pracy i wojny i tradycyjnie były źródłem kości słoniowej. Te ogromne egzotyczne zwierzęta od dawna są źródłem podziwu dla ludzi, którzy wyróżniają je w kulturze i oglądają je w ogrodach zoologicznych i parkach dzikiej przyrody.

Jednak związek między słoniami a ludźmi jest sprzeczny, ponieważ czynniki antropogeniczne, takie jak polowanie i zmiana siedlisk, były głównymi czynnikami ryzyka dla przetrwania słoni, leczenie w ogrodach zoologicznych i cyrkach było bardzo krytykowane, a słonie często atakowały ludzi istoty, gdy ich siedliska krzyżują się.

Przegląd

Widok porównawczy ram człowieka i słonia, c. 1860.

Słonie należą do rodziny słoniowatych w ramach proboscidea. Proboscidea obejmuje inne rodziny podobne do słoni, w szczególności Mammutidae, których członkowie są znani jako mastodonty lub mastodonty. Podobnie jak członkowie Elephantidae, mastodonty mają długie kły, duże nogi przypominające filary oraz elastyczny tułów lub probozę. Jednak mastodony mają zęby trzonowe o innej strukturze. Wszystkie proboscydy wymarły, z wyjątkiem trzech istniejących gatunków w Elephantidae. W sumie paleontolodzy zidentyfikowali około 170 gatunków kopalnych sklasyfikowanych jako należące do Proboscidea, przy czym najstarsze pochodzą z wczesnej paleoceńskiej epoki paleogenu ponad 56 milionów lat temu.

The mamuty, które obejmują rodzaj Mammuthus, to kolejna wymarła grupa, która nakładała się w czasie z mastodontami. Należały jednak również do rodziny Elephantidae, a zatem są prawdziwymi słoniami. W przeciwieństwie do ogólnie prostych kłów współczesnych słoni, kły mamutów były zazwyczaj zakrzywione w górę, czasem silnie zakrzywione i spiralnie skręcone, i były długie. U gatunków północnych występowało również pokrycie długich włosów. Jako członkowie Elephantidae są bliskimi krewnymi współczesnych słoni, w szczególności słonia azjatyckiego (Elephas maximus). Żyli od epoki pliocenu, około czterech milionów lat temu, do około 4500 lat temu.

Słonie zostały kiedyś sklasyfikowane wraz z innymi gruboskórnymi zwierzętami w obecnie nieważnej kolejności, Pachydermata. Primelefas, przodek mamutów i współczesnych słoni pojawił się w późnej epoce miocenu, około siedem milionów lat temu.

Anatomia porównawcza głowy i przedniej części ciała słonia azjatyckiego (Elephas maximus, 1) i słonia afrykańskiego (Loxodonta africana, 2).

Pośród współczesne słonie, te z rodzaju Loxodonta, znane wspólnie jako słonie afrykańskie, obecnie znajdują się w 37 krajach Afryki. Ten rodzaj zawiera dwa (lub prawdopodobnie trzy i tradycyjnie jeden) gatunek żywy, z dwoma powszechnie uznanymi gatunkami L. africana, znany jako afrykański słoń krzewiasty, oraz Loxodonta cyclotis, znany jako afrykański słoń leśny. Z drugiej strony gatunki słoni azjatyckich, Elephas maximus, jest jedynym żyjącym członkiem tego rodzaju, ale można go podzielić na cztery podgatunki.

Słonie afrykańskie odróżniają się od słoni azjatyckich na kilka sposobów, z których najbardziej zauważalne są ich uszy, które są znacznie większe. Słoń afrykański jest zwykle większy niż słoń azjatycki i ma wklęsłe plecy. Zarówno afrykańscy mężczyźni, jak i kobiety mają zewnętrzne kły i zwykle są mniej owłosione niż ich azjatyccy kuzyni. Zazwyczaj tylko samce słonia azjatyckiego mają duże kły zewnętrzne, podczas gdy oba kły słoni afrykańskich są duże. Słonie afrykańskie to największe zwierzęta lądowe (NG).

Okres ciąży słonia wynosi 22 miesiące, najdłuższe ze wszystkich zwierząt lądowych. Po urodzeniu cielę słonia często waży 120 kilogramów (260 funtów). Zwykle żyją od 50 do 70 lat, ale najstarszy zarejestrowany słoń żył przez 82 lata (AC).

Największy zarejestrowany słoń został zastrzelony w Angoli w 1956 roku. Samiec ważył około 12 000 kilogramów (26 000 funtów) (Sanpark), o wysokości ramion 4,2 metra (14 stóp), o metr (metr) wyższy niż przeciętny słoń afrykański (SDZ 2009). Najmniejsze słonie wielkości cielęcia lub dużej świni były prehistorycznymi gatunkami, które żyły na Krecie w epoce plejstocenu (Bate 1907).

Słoń pojawił się w kulturach na całym świecie. Są symbolem mądrości w kulturach azjatyckich i są znani ze swojej pamięci i inteligencji, w których uważa się, że są na równi z waleniami (DC 1999), a nawet zaliczani do kategorii wielkich małp pod względem zdolności poznawczych do narzędzi zastosowanie i wytwarzanie (Hart i wsp. 2001). Arystoteles powiedział kiedyś, że słoń jest „bestią, która przewyższa wszystkich innych dowcipem i umysłem” (O'Connell 2007).

Zdrowe dorosłe słonie nie mają naturalnych drapieżników (Joubert 2006), chociaż lwy mogą brać cielęta lub słabe osobniki (Loveridge i in. 2006). Są jednak coraz bardziej zagrożone przez ingerencję człowieka i kłusownictwo. Po liczeniu w milionach populacja słoni afrykańskich zmniejszyła się do 470 000–690 000 osobników (WWF 2009). Światową populację słoni azjatyckich, zwanych także słoniami indyjskimi, szacuje się na około 60 000, co stanowi około jedną dziesiątą liczby słoni afrykańskich. Dokładniej, szacuje się, że w Azji żyje od 38 000 do 53 000 dzikich słoni oraz od 14 500 do 15 300 udomowionych słoni w Azji, a być może jeszcze 1 000 rozrzuconych po ogrodach zoologicznych na całym świecie (EleAid). Upadek słoni azjatyckich był prawdopodobnie bardziej stopniowy niż afrykański i był spowodowany przede wszystkim kłusownictwem i niszczeniem siedlisk przez ingerencję człowieka.

Podczas gdy słoń jest gatunkiem chronionym na całym świecie, z ograniczeniami dotyczącymi chwytania, użytku domowego i handlu produktami takimi jak kość słoniowa, ponowne otwarcie CITES „jednorazowej” sprzedaży zapasów kości słoniowej spowodowało zwiększenie kłusownictwa. Niektóre narody afrykańskie zgłaszają spadek populacji słoni nawet o dwie trzecie, a populacje na niektórych obszarach chronionych są zagrożone eliminacją (Eichenseher 2008). Ponieważ kłusownictwo wzrosło aż o 45%, faktyczna populacja jest nieznana (Gavshon 2008).

Słowo „słoń” ma swoje korzenie w greckim ἐλέφας, co oznacza „kość słoniowa” lub „słoń” (Soanes i Stevenson 2006). Doniesiono również, że słowo słoń pochodzi od łaciny ele i phant, co oznacza „ogromny łuk” (AC).

Charakterystyka fizyczna

Bagażnik samochodowy

Słoń może wykorzystywać swój kufer do różnych celów. Ten wyciera oko.Oczy słonia azjatyckiego.

Trąba lub tułów to połączenie nosa i górnej wargi, wydłużone i wyspecjalizowane, aby stać się najważniejszym i wszechstronnym dodatkiem słonia. Słonie afrykańskie są wyposażone w dwa występy przypominające palce na czubku tułowia, a Azjaci tylko jeden. Według biologów pień słonia może zawierać ponad czterdzieści tysięcy pojedynczych mięśni (Frey), co czyni go wystarczająco wrażliwym, aby podnieść pojedyncze źdźbło trawy, a jednocześnie wystarczająco silnym, aby zerwać gałęzie z drzewa. Niektóre źródła wskazują, że prawidłowa liczba mięśni tułowia słonia jest bliższa stu tysiącom (MacKenzie 2001)

Większość roślinożerców (jedzących rośliny, takich jak słoń) posiada zęby przystosowane do odcinania i odrywania materiałów roślinnych. Jednak z wyjątkiem bardzo młodych lub słabych słoni zawsze używają tułowia do odrywania pokarmu, a następnie wkładają go do buzi. Pasą się na trawie lub sięgają drzew, chwytając liście, owoce lub całe gałęzie. Jeśli żądany przedmiot spożywczy jest zbyt wysoko, słoń owinie pień wokół drzewa lub gałęzi i potrząśnie jedzeniem, a czasem po prostu całkowicie przewróci drzewo.

Bagażnik służy również do picia. Słonie ssą wodę do bagażnika (do piętnastu kwadransów lub czternaście litrów naraz), a następnie wdmuchują ją do ust. Słonie wdychają również wodę, aby spryskać ich ciało podczas kąpieli. Na tej wodnistej powłoce zwierzę będzie rozpylało brud i błoto, które działają jak ochronny filtr przeciwsłoneczny. Podczas pływania tułowia doskonale nadaje się do nurkowania (West 2001; West i in. 2003).

Ten dodatek odgrywa również kluczową rolę w wielu interakcjach społecznych. Znajome słonie powitają się, oplatając swoje pnie, podobnie jak uścisk dłoni. Używają ich również podczas wrestlingu, pieszczoty podczas zalotów i interakcji matka / dziecko, a także w celu pokazania dominacji: podniesiony kufer może być ostrzeżeniem lub zagrożeniem, a obniżony kufer może być oznaką poddania się. Słonie mogą się bardzo dobrze bronić, wymachując kufrem przed niechcianymi intruzami lub chwytając je i odrzucając.

Słoń opiera się również na tułowiu ze względu na wysoce rozwinięty zmysł węchu. Unosząc kufer w powietrzu i obracając go na boki, jak peryskop, może określić lokalizację przyjaciół, wrogów i źródeł żywności.

Kły

Pnie słoni afrykańskich i azjatyckich.

Kły słonia to jego drugie górne siekacze. Kły stale rosną; kły dorosłego mężczyzny będą rosły około 18 cm (7 cali) rocznie. Kły służą do kopania w poszukiwaniu wody, soli i korzeni; okorować drzewa, zjadać korę; kopać baobabów, aby dostać się do miazgi w środku; i do przesuwania drzew i gałęzi podczas czyszczenia ścieżki. Ponadto służą do oznaczania drzew w celu ustalenia terytorium, a czasami jako broń.

Zarówno męskie, jak i żeńskie słonie afrykańskie mają duże kły, które mogą osiągnąć ponad 3 metry długości i ważyć ponad 90 kilogramów (200 funtów). U gatunków azjatyckich tylko samce mają duże kły. Azjatki mają kły, które są bardzo małe lub zupełnie nieobecne. Azjatyccy mężczyźni mogą mieć kły tak długo, jak znacznie więksi Afrykanie, ale zwykle są znacznie szczuplejsi i lżejsi; najcięższy zarejestrowany to 39 kilogramów (86 funtów).

Kły obu gatunków wykonane są głównie z fosforanu wapnia w postaci apatytu. Jako kawałek żywej tkanki jest stosunkowo miękki (w porównaniu z innymi minerałami, takimi jak skała), a kieł, zwany również kością słoniową, jest bardzo preferowany przez artystów ze względu na jego rzeźbę. Pragnienie kości słoniowej było jednym z głównych czynników ograniczających populację słoni na świecie.

Podobnie jak ludzie, którzy są zwykle praworęczni lub leworęczni, słonie są zwykle prawe lub lewe. Dominujący kieł, zwany głównym kłem, jest na ogół krótszy i bardziej zaokrąglony na końcu od zużycia.

Niektórzy wymarli krewni słoni mieli kły w dolnych szczękach oprócz górnych szczęk, takie jak Gomphotheriumlub tylko w ich dolnych szczękach, takich jak Deinotherium. Kły w dolnej szczęce są również drugimi siekaczami. Te wyrosły duże Deinotherium i niektóre mastodonty, ale u współczesnych słoni znikają wcześnie bez wybuchu.

Zęby

Zęby słoni bardzo różnią się od zębów większości innych ssaków. Przez całe życie mają zwykle 28 zębów. To są:

  • Dwa górne drugie siekacze: to są kły
  • Prekursory mleka kłów
  • 12 zębów przedtrzonowych, po 3 z każdej strony każdej szczęki (górnej i dolnej)
  • 12 zębów trzonowych, po 3 z każdej strony każdej szczęki
Replika trzonowca słonia azjatyckiego, przedstawiająca górną część

To daje słoniom formułę dentystyczną:

1.0.3.3
0.0.3.3

Jak wspomniano powyżej, we współczesnych słoniach drugie siekacze w dolnej szczęce znikają wcześnie bez wybuchu, ale w niektórych postaciach wyginęły.

W przeciwieństwie do większości ssaków, które wyrastają małe zęby, a następnie zastępują je stałym zestawem dorosłych zębów, słonie mają cykle rotacji zębów przez całe życie. Kły mają prekursory mleka, które szybko wypadają, a dorosłe kły są na miejscu w wieku jednego roku, ale zęby trzonowe są wymieniane pięć razy w ciągu życia przeciętnego słonia (IZ 2008). Zęby nie wychodzą ze szczęk pionowo, jak w przypadku zębów ludzkich. Zamiast tego poruszają się poziomo, jak przenośnik taśmowy. Nowe zęby wyrastają z tyłu jamy ustnej, popychając starsze zęby do przodu, gdzie zużywają się podczas użytkowania, a resztki wypadają.

Kiedy słoń staje się bardzo stary, ostatni zestaw zębów nosi się na pniakach i do żucia musi polegać na bardziej miękkich pokarmach. Bardzo starsze słonie często spędzają ostatnie lata wyłącznie na terenach podmokłych, gdzie mogą karmić się miękkimi mokrymi trawami. W końcu, gdy wypadną ostatnie zęby, słoń nie będzie mógł jeść i umrze z głodu. Gdyby nie zużycie zębów, metabolizm słoni prawdopodobnie pozwoliłby im żyć znacznie dłużej. Jednak w miarę niszczenia kolejnych siedlisk przestrzeń życiowa słoni staje się coraz mniejsza; osoby starsze nie mają już możliwości wędrowania w poszukiwaniu bardziej odpowiedniego pożywienia i w konsekwencji umrą z głodu w młodszym wieku.

Skóra

Skóra słonia afrykańskiego (po lewej) i azjatyckiego (po prawej).

Słonie są potocznie nazywane pachydermy (z ich oryginalnej klasyfikacji naukowej), co oznacza zwierzęta o grubej skórze. Skóra słonia jest bardzo twarda wokół większości części ciała i ma grubość około 2,5 centymetra (1,0 cala). Jednak skóra wokół ust i wewnątrz ucha jest cienka jak papier.

Zwykle skóra słonia azjatyckiego jest pokryta większą ilością włosów niż jego afrykański odpowiednik. Jest to najbardziej widoczne u młodych. Cielęta azjatyckie są zwykle przykryte grubą warstwą brązowo-czerwonej sierści. Z wiekiem włosy ciemnieją i stają się rzadsze, ale zawsze pozostaną na głowach i ogonach.

Różne gatunki słoni mają zazwyczaj szarawy kolor, ale słonie afrykańskie bardzo często wydają się brązowe lub czerwonawe po pławieniu się w błotnistych dziurach kolorowej ziemi.

Tarzanie się jest ważnym zachowaniem w społeczeństwie słoni. Jest to nie tylko ważne dla socjalizacji, ale błoto działa jak filtr przeciwsłoneczny, chroniąc ich skórę przed ostrym promieniowaniem ultrafioletowym. Choć twarda, skóra słonia jest bardzo wrażliwa. Bez regularnych kąpieli błotnych w celu ochrony przed poparzeniem, a także przed ukąszeniami owadów i utratą wilgoci skóra słonia doznałaby poważnych uszkodzeń. Po kąpieli słoń zwykle używa tułowia do wydmuchiwania brudu na ciało, aby pomóc mu wysuszyć i upiec nową warstwę ochronną. Ponieważ słonie są ograniczone do coraz mniejszych obszarów, dostępna jest mniejsza ilość wody, a lokalne stada często zbyt blisko szukają, aby wykorzystać te ograniczone zasoby.

Tarczowanie pomaga również skórze w regulacji temperatur ciała. Słonie mają trudności z uwalnianiem ciepła przez skórę, ponieważ proporcjonalnie do wielkości ich ciała mają bardzo małe pole powierzchni w stosunku do objętości. Stosunek masy słonia do powierzchni skóry jest wielokrotnie większy niż u człowieka. Obserwowano nawet słonie podnoszące nogi, aby odsłonić podeszwy stóp, prawdopodobnie w celu odsłonięcia większej ilości skóry na powietrze. Ponieważ dzikie słonie żyją w bardzo gorącym klimacie, muszą mieć inne sposoby na pozbycie się nadmiaru ciepła.

Nogi i stopy

Słoń za pomocą swoich stóp miażdży arbuza przed zjedzeniem

Nogi słonia są świetnymi prostymi filarami, ponieważ muszą być w stanie utrzymać jego masę. Słoń potrzebuje mniejszej siły mięśniowej, aby stać z powodu prostych nóg i dużych stóp podobnych do poduszek. Z tego powodu słoń może stać bardzo długo bez zmęczenia. W rzeczywistości słonie afrykańskie rzadko kładą się, chyba że są chore lub ranne. Natomiast słonie indyjskie często kładą się.

Stopy słonia są prawie okrągłe. Słonie afrykańskie mają trzy gwoździe na każdej tylnej łapie i cztery na każdej przedniej stopie. Słonie indyjskie mają cztery gwoździe na każdej tylnej łapie i pięć na każdej przedniej stopie. Pod kośćmi stopy znajduje się twardy, galaretowaty materiał, który działa jak poduszka lub amortyzator. Pod ciężarem słonia stopa puchnie, ale zmniejsza się, gdy ciężar jest usuwany. Słoń może zanurzyć się głęboko w błoto, ale może łatwiej wyciągać nogi, ponieważ jego stopy stają się mniejsze po podniesieniu.

Słoń jest dobrym pływakiem, ale nie może kłusować, skakać ani galopować. Ma dwa chody: spacer; i szybszy chód podobny do biegania.

Podczas chodzenia nogi działają jak wahadło, a biodra i ramiona unoszą się i opadają, podczas gdy stopa jest sadzona na ziemi. Bez „fazy lotniczej” szybszy chód nie spełnia wszystkich kryteriów biegania, ponieważ słonie zawsze mają co najmniej jedną stopę na ziemi. Jednak słoń poruszający się szybko używa nóg jak biegające zwierzę, z biodrami i ramionami opadającymi, a następnie podnoszącymi się, gdy stopy są na ziemi. W tym chodzie słoń będzie miał jednocześnie trzy stopy nad ziemią. Ponieważ obie tylne stopy i obie przednie stopy są jednocześnie z ziemi, ten chód został porównany do tylnych nóg i przednich nóg na zmianę (Moore 2007).

Chociaż rozpoczynają ten „bieg” przy prędkości zaledwie 8 kilogramów na godzinę (Ren i Hutchinson 2007), słonie mogą osiągnąć prędkość do 40 kilometrów na godzinę (25 mil / h) (Famini i Hutchinson 2003), cały czas używając tego samego chodu. Przy tej prędkości większość innych czworonożnych stworzeń dobrze galopuje, nawet biorąc pod uwagę długość nóg. Wiosenna kinetyka może wyjaśnić różnicę między ruchem słoni i innych zwierząt (Hutchinson i in. 2003).

Uszy

Różnica między uszami słoni azjatyckich (po lewej) i afrykańskich (po prawej).

Duże trzepoczące uszy słonia są również bardzo ważne dla regulacji temperatury. Uszy słoni wykonane są z bardzo cienkiej warstwy skóry naciągniętej na chrząstkę i bogatej sieci naczyń krwionośnych. W upalne dni słonie ciągle trzepoczą uszami, tworząc lekki powiew. Powiew chłodzi powierzchniowe naczynia krwionośne, a następnie chłodniejsza krew przepływa do reszty ciała zwierzęcia. Gorącą krew przedostającą się do uszu można schłodzić nawet o dziesięć stopni Fahrenheita przed powrotem do ciała.

Różnice w rozmiarach uszu słoni afrykańskich i azjatyckich można częściowo wyjaśnić ich rozmieszczeniem geograficznym. Afrykanie powstali i pozostali w pobliżu równika, gdzie jest cieplej. Dlatego mają większe uszy. Azjaci mieszkają dalej na północ, w nieco chłodniejszym klimacie, a zatem mają mniejsze uszy.

Uszy są również używane w niektórych przejawach agresji i podczas okresu godowego samców. Jeśli słoń chce zastraszyć drapieżnika lub rywala, rozłoży szeroko uszy, aby wyglądać bardziej masywnie i imponująco. W sezonie lęgowym samce wydzielają nieprzyjemny zapach z gruczołu szczękowego znajdującego się za ich oczami. Poole (1989) wysunął teorię, że samce będą wachlować uszami, aby pomóc w popychaniu tej „kolońskiej słonia” na duże odległości.

Zachowanie, zmysły i rozmnażanie

Zachowanie społeczne

Ślady słoni (ślady opon na skalę)

Słonie żyją w zorganizowanym porządku społecznym. Życie społeczne samców i samic słoni jest bardzo różne. Kobiety spędzają całe życie w ciasno powiązanych rodzinnych grupach złożonych z matek, córek, sióstr i ciotek. Grupy te są prowadzone przez najstarszą kobietę lub matriarchę. Z drugiej strony dorośli mężczyźni prowadzą głównie samotne życie.

Krąg społeczny żeńskiego słonia nie kończy się na małej jednostce rodzinnej. Oprócz spotkania z miejscowymi mężczyznami żyjącymi na obrzeżach jednej lub więcej grup, życie kobiety obejmuje również interakcje z innymi rodzinami, klanami i subpopulacjami. Większość najbliższych grup rodzinnych to od pięciu do piętnastu dorosłych, a także liczba niedojrzałych mężczyzn i kobiet. Kiedy grupa staje się zbyt duża, kilka starszych córek odłamie się i utworzy własną małą grupę. Pozostają bardzo świadomi, które stada lokalne są krewne, a które nie.

Życie dorosłego mężczyzny jest bardzo różne. Gdy się starzeje, zaczyna spędzać więcej czasu na skraju stada, stopniowo odchodząc samotnie, przez kilka godzin lub dni. W końcu dni stają się tygodniami, a gdzieś w wieku około czternastu lat dojrzały samiec lub byk wyrusza na dobre ze swojej rodzinnej grupy. Podczas gdy mężczyźni żyją głównie w samotności, od czasu do czasu nawiązują luźne skojarzenia z innymi mężczyznami. Grupy te nazywane są stadami kawalerów. Mężczyźni spędzają znacznie więcej czasu niż kobiety walczące o dominację. Tylko najbardziej dominujące samce będą mogły rozmnażać się z samicami na rowerze. Mniej dominujący muszą czekać na swoją kolej. Zwykle hodują się starsze byki w wieku od czterdziestu do pięćdziesięciu lat.

Walki o dominację między mężczyznami mogą wyglądać bardzo zaciekle, ale zazwyczaj powodują bardzo niewielkie obrażenia. Większość walk ma formę agresywnych pokazów i blefów. Zwykle mniejsze, młodsze i mniej pewne zwierzę wycofuje się, zanim będzie można wyrządzić jakiekolwiek szkody. Jednak w okresie lęgowym bitwy mogą stać się wyjątkowo agresywne, a od czasu do czasu słoń jest ranny. W tym sezonie, znanym jako musth, byk będzie walczył z prawie każdym napotkanym samcem i będzie spędzał większość czasu kręcąc się wokół samic, próbując znaleźć receptywnego partnera.

„Rogue elephant” to określenie samotnego, gwałtownie agresywnego dzikiego słonia.

Inteligencja

Przy masie nieco ponad 5 kilogramów (11 funtów) mózgi słoni są większe niż u innych zwierząt lądowych i chociaż największe wieloryby mają masy ciała dwudziestokrotnie większe niż u typowego słonia, mózgi wielorybów są zaledwie dwa razy większe od masy słonia.

Szeroka gama zachowań, w tym związanych ze smutkiem, muzyką, sztuką, altruizmem, allomothering, zabawą, używaniem narzędzi, współczuciem i samoświadomością (BBC 2006) dowodzi, że gatunek wysoce inteligentny jest na równi z waleniami (DC 1999) i naczelne (Hart i wsp. 2001). Największe obszary w mózgu słonia to te odpowiedzialne za słuch, węch i koordynację ruchów. Płat skroniowy, odpowiedzialny za przetwarzanie informacji audio, słuchu i języka, jest relatywnie znacznie większy niż delfinów (które wykorzystują skomplikowaną echolokację) i ludzi (którzy używają języka i symboli).

Rozum

Słonie mają dobrze unerwione pnie i wyjątkowy zmysł słuchu i węchu. Receptory słuchu znajdują się nie tylko w uszach, ale także w pniach wrażliwych na wibracje, a przede wszystkim na stopach, które mają specjalne receptory dla dźwięku o niskiej częstotliwości i są wyjątkowo dobrze unerwione. Słonie komunikują się dźwiękiem na duże odległości kilku kilometrów, częściowo przez ziemię, co jest ważne dla ich życia towarzyskiego. Słonie obserwuje się słuchając, kładąc pnie na ziemi i ostrożnie ustawiając stopy.

Ich wzrok jest stosunkowo słaby.

Samoświadomość

Odbicie lustrzane to test samoświadomości i poznania wykorzystywany w badaniach na zwierzętach. Takie testy przeprowadzono na słoniach. Dostarczono lustro i na słoniach wykonano widoczne ślady. Słonie zbadały te znaki, które były widoczne tylko przez lustro. Testy obejmowały również niewidoczne znaki, aby wykluczyć możliwość wykorzystania innych zmysłów do wykrycia tych znaków. To pokazuje, że słonie rozpoznają fakt, że obraz w lustrze jest ich własną jaźnią, a takie umiejętności są uważane za podstawę empatii, altruizmu i wyższych interakcji społecznych. Zdolność tę wykazano u ludzi, małp, delfinów (Plotnik i in. 2006) oraz sroki (Hirschler 2008).

Komunikacja

Oprócz miechów, ryków i powszechnie rozpoznawanych dźwięków przypominających trąby, słonie komunikują się na duże odległości, wytwarzając i odbierając dźwięki o niskiej częstotliwości (infradźwięki), dudnienie poddźwiękowe, które może podróżować przez ziemię dalej niż dźwięk powietrze. Czuje to wrażliwa skóra stóp i tułowia słonia, które odbierają wibracje rezonansowe podobnie jak płaska skóra na głowie bębna. Uważa się, że ta zdolność pomaga również w nawigacji przy użyciu zewnętrznych źródeł infradźwięków.

Aby uważnie słuchać, każdy członek stada unosi jedną przednią nogę z ziemi i staje twarzą do źródła dźwięku lub często kładzie pień na ziemi. Podnoszenie prawdopodobnie zwiększa kontakt z podłożem i wrażliwość pozostałych nóg.

Odkrycie tego nowego aspektu społecznej komunikacji i postrzegania słoni przyniosło przełom w technologii audio, która może wychwytywać częstotliwości poza zasięgiem ludzkiego ucha. Pionierskie badania nad infradźwiękami słoni zostały przeprowadzone przez Katy Payne, jak szczegółowo opisano w jej książce, Silent Thunder (Payne 1998). Chociaż badania te są jeszcze w powijakach, pomagają rozwiązywać wiele tajemnic, takich jak słonie mogą znaleźć odległych potencjalnych partnerów i jak grupy społeczne są w stanie koordynować swoje ruchy na szerokim obszarze.

Rozmnażanie i cykl życia

Życie towarzyskie słoni koncentruje się na hodowli i hodowli cieląt. Samica zwykle będzie gotowa do rozmnażania się w wieku około trzynastu lat, kiedy po raz pierwszy wejdzie w okres rui, krótki okres receptywności trwający kilka dni. Kobiety ogłaszają swoją ruinę za pomocą sygnałów zapachowych i specjalnych połączeń.

Żeński słoń afrykański z łydką, w Kenii.

Kobiety wolą większe, silniejsze i, co najważniejsze, starsze samce. Taka strategia reprodukcyjna zwiększa szanse przeżycia ich potomstwa.

Po dwudziestu dwóch miesiącach ciąży matka rodzi cielę, które waży około 113 kilogramów (250 funtów) i ma ponad 76 centymetrów wzrostu.

Słonie mają bardzo długie dzieciństwo. Rodzą się z mniejszą liczbą instynktów przetrwania niż wiele innych zwierząt. Zamiast tego muszą polegać na swoich starszych, aby uczyć ich rzeczy, które powinni wiedzieć. Jednak dziś presja wywierana na populacje dzikich słoni, od kłusownictwa po niszczenie siedlisk, oznacza, że ​​osoby starsze często umierają w młodszym wieku, pozostawiając mniej nauczycieli dla młodych.

Nowe cielę jest zwykle w centrum uwagi wszystkich członków stada. Wszyscy dorośli i większość innych młodych ludzi zgromadzi się wokół noworodka, dotykając go i pieszcząc go tułowiami. Dziecko rodzi się prawie niewidome i początkowo niemal całkowicie polega na pniu, by odkrywać otaczający go świat.

Ponieważ wszyscy w stadzie są zwykle spokrewnieni, wszyscy członkowie ciasno związanej grupy kobiet uczestniczą w opiece i ochronie młodych. Po początkowym podekscytowaniu matka zwykle wybiera ze swojej grupy kilku pełnoetatowych opiekunów do dzieci. Według Mossa (1988) te wszystkie matki pomogą we wszystkich aspektach wychowania cielęcia. Chodzą z młodymi, gdy stado podróżuje, pomagając cielętom, jeśli upadną lub utkną w błocie. Im więcej matek ma dziecko, tym więcej wolnego czasu jego matka musi się wyżywić. Zapewnienie cielęowi pożywnego mleka oznacza, że ​​matka musi sama jeść więcej pożywnych pokarmów. Im więcej matek, tym większe szanse przeżycia cielęcia. Słoń jest uważany za matkę w czasie, gdy nie jest w stanie mieć własnego dziecka. Korzyścią z bycia matką jest to, że może zdobywać doświadczenie lub otrzymywać pomoc w opiece nad własnym cielakiem.

Dieta i ekologia

Dieta

Słonie to zwierzęta roślinożerne, które 16 godzin dziennie zbierają pokarm roślinny. Ich dieta składa się z co najmniej pięćdziesięciu procent traw, uzupełnionych liśćmi, bambusem, gałązkami, korą, korzeniami i niewielkimi ilościami owoców, nasion i kwiatów. Ponieważ słonie trawią tylko około czterdzieści procent tego, co jedzą, muszą zrekompensować brak wydajności układu pokarmowego. Dorosły słoń może spożywać od 140 do 270 kilogramów (300-600 funtów) jedzenia dziennie.

Wpływ na środowisko

Słonie to gatunek, od którego zależy wiele innych organizmów. Jednym szczególnym przykładem tego są kopce termitów: termity jedzą odchody słoni i często zaczynają budować swoje kopce pod stertami odchodów słoni.

Działalność żerowania słoni może czasem mieć duży wpływ na obszary, w których żyją. Ścinając drzewa, by zjadać liście, łamiąc gałęzie i wyciągając korzenie, tworzą polany, w których mogą się osadzić młode młode drzewa i inna roślinność. W porze suchej słonie używają kłów do kopania suchych koryt rzek, aby dotrzeć do podziemnych źródeł wody. Te nowo wykopane otwory wodne mogą stać się jedynym źródłem wody w okolicy. Słonie tworzą ścieżki przez swoje środowisko, z których korzystają także inne zwierzęta, aby dostać się do obszarów normalnie niedostępnych. Ścieżki te były czasami wykorzystywane przez kilka pokoleń słoni, a dziś są przekształcane przez ludzi w brukowane drogi.

Gatunek i podgatunek

Słoń afrykański

Słoń krzyżuje rzekę, Kenja.Afrykańskiego krzaka słoń w Mikumi parku narodowym, Tanzania (sawanna).Młody słoń w Zimbabwe.

Słonie afrykańskie tradycyjnie klasyfikowane są jako jeden gatunek obejmujący dwa odrębne podgatunki, a mianowicie słonia sawannowego (Loxodonta africana africana) i leśny słoń (Loxodonta africana cyclotis), ale niedawna analiza DNA sugeruje, że mogą one faktycznie stanowić odrębne gatunki (Roca 2001). Podział ten nie jest powszechnie akceptowany przez ekspertów (AESG 2002), a także zaproponowano trzeci gatunek słonia afrykańskiego (Eggert i in. 2002).

Ta zmiana klasyfikacji ma ważne implikacje dla ochrony, ponieważ oznacza, że ​​tam, gdzie wcześniej zakładano, że pojedynczy i zagrożony gatunek składa się z dwóch małych populacji, jeśli w rzeczywistości są to dwa odrębne gatunki, to jako

Pin
Send
Share
Send