Pin
Send
Share
Send


Struś to popularna nazwa bardzo dużego, szybko biegającego, nielotnego ptaka bezgrzebieniowego, (Struthio camelus), pochodzi z Afryki (a dawniej na Bliskim Wschodzie), charakteryzuje się długą szyją i nogami oraz dwoma palcami u każdej stopy, z gwoździem większego palca wewnętrznego przypominającego kopyto, a palcem zewnętrznym brak gwoździa. Struś jest największym żyjącym gatunkiem ptaka i składa największe jajo spośród wszystkich gatunków ptaków. Ma także zdolność biegania z prędkością około 65 km / h (40 mil / h), najwyższą prędkość lądową każdego ptaka (Doherty 1974).

Struś jest jedynym żyjącym gatunkiem w swojej rodzinie, Struthionidaei jego rodzaj, Struthio. Strusie dzielą porządek Struthioniformes z emu, reami, kiwi i innymi bezgrzebieniami.

Dieta strusia składa się głównie z nasion i innych substancji roślinnych, choć zjada owady. Żyje w koczowniczych grupach, które zawierają od pięciu do 50 ptaków. W razie zagrożenia struś albo się ukryje, leżąc płasko na ziemi, albo ucieknie. Osaczony, może spowodować obrażenia i śmierć kopnięciem z potężnych nóg. Wzory godowe różnią się w zależności od regionu geograficznego, ale samce terytorialne walczą o harem złożony z dwóch do siedmiu kobiet.

Oprócz ekologicznej roli w łańcuchach pokarmowych, strusie stanowią bezpośrednią wartość dla ludzi. Struś był ścigany w przeszłości i jest hodowany w wielu obszarach na całym świecie, dostarczając skóry, jedzenia, jajek i piór. Poza tym, ze względu na ich duży rozmiar oraz unikalną formę i zachowanie, strusie dodają ludziom cudu natury.

Opis

Stopa strusia

Strusie są klasyfikowane jako ptaki bezgrzebieniowe. Ratite to pospolita nazwa każdej grupy ptaków nielotnych, charakteryzujących się płaskim, tratwowym mostkiem (mostkiem) pozbawionym kilu do przyczepienia mięśni skrzydeł, co jest typowe dla większości ptaków latających i niektórych innych ptaków nielotnych. Inne ptaki bezgrzebieniowe to podobnie wyglądająca i szybko działająca emu z Australii i rei Ameryki Południowej, a także znacznie mniejsze kiwi z Nowej Zelandii. (Nielotne pingwiny nie są ptakami bezgrzebieniowymi, ponieważ brakuje im płaskiego mostka i faktycznie mają silne skrzydła, choć przystosowane do pływania.)

Chociaż wspólny kształt mostka ptaków bezgrzebieniowych jest uważany przez wiele autorytetów raczej za produkt przystosowania się do życia na ziemi, niż za wspólne pochodzenie, inni zakładają wspólne pochodzenie i umieszczają ptaki bezgrzebieniowe. Obecne podejście polega na łączeniu ich jako różnych rodzin w obrębie rzędu Struthioniformes. Strusie (Struthio camelus) są umieszczone w rodzinie Struthionidae.

Strusie są duże, ważą od 93 do 130 kg (200 do 285 funtów) (Gilman 1903), chociaż niektóre strusie męskie zostały zarejestrowane przy masie do 155 kg (340 funtów). W wieku dojrzałości płciowej (w wieku od dwóch do czterech lat) strusie męskie mogą mieć wysokość od 1,8 do 2,7 metra (6 do 9 stóp), zaś strusie żeńskie mają od 1,7 do 2 metrów (5,5 do 6,5 stóp). W pierwszym roku życia pisklęta rosną około 25 centymetrów (10 cali) miesięcznie. W wieku jednego roku strusie ważą około 45 kilogramów (100 funtów). Struś może żyć do 75 lat.

Mocnym nogom strusia brakuje piór. Ptak ma tylko dwa palce u stóp (większość ptaków ma cztery), a gwóźdź większego, wewnętrznego przypomina kopyto. Zewnętrzny palec u nogi nie ma gwoździa (Fleming 1822). Jest to adaptacja unikalna dla strusi, która wydaje się pomagać w bieganiu.

Skrzydła strusi nie są używane do lotu, ale są nadal duże, o rozpiętości skrzydeł około dwóch metrów (ponad sześć stóp) (Donegan 2002), pomimo braku długich piór do lotu. Skrzydła są używane w pokazach godowych, a także mogą zapewniać cień pisklętom.

Pióra dorosłych mężczyzn są w większości czarne, z białymi na końcach skrzydeł i na ogonie. Kobiety i młode samce są szarawo-brązowe i białe. Głowa i szyja strusich mężczyzn i kobiet jest prawie goła, ale ma cienką warstwę puchu (Gilman 1903). Pióra, które są miękkie i puszyste, służą jako izolacja i zupełnie różnią się od płaskich, gładkich piór zewnętrznych latających ptaków. (W kolczastych piórach brakuje małych haczyków, które łączą je razem u innych ptaków).

Jako ptaki bezgrzebieniowe mostek strusia jest płaski, pozbawiony kilu, do którego przyczepiają się mięśnie skrzydeł u latających ptaków (Nell 2003). Dziób jest płaski i szeroki, z zaokrągloną końcówką (Gilman 1903). Jak wszystkie ptaki bezgrzebieniowe, struś nie ma plonów (Bels 2006), a także brakuje woreczka żółciowego (Marshall 1960).

Strusie pochodzą z sawann i Sahelu Afryki, zarówno na północ, jak i na południe od równikowej strefy leśnej (Donegan 2002). Arabskie strusie na Bliskim i Środkowym Wschodzie zostały ścigane do wyginięcia w połowie XX wieku.

Obraz termograficzny dwóch strusi zimowych wykazujących wysoką retencję ciepła w ciele.

Strusie mogą tolerować szeroki zakres temperatur. W większości jego siedlisk występują różnice temperatur wynoszące 40 ° C między nocą a dniem. Ich mechanizm kontroli temperatury jest bardziej złożony niż u innych ptaków i ssaków, wykorzystując nagą skórę górnych nóg i boków, które mogą być przykryte piórami skrzydeł lub obnażone w zależności od tego, czy ptak musi zatrzymać lub stracić ciepło ciała.

Zachowanie

Strusie męskie i żeńskie „tańczą”.

Strusie żyją w koczowniczych grupach od 5 do 50 ptaków, które często podróżują razem z innymi wypasanymi zwierzętami, takimi jak zebry lub antylopy (Donegan 2002). Żywią się głównie nasionami i inną materią roślinną; czasami jedzą także owady, takie jak szarańcza. Wiadomo jednak, że strusie jedzą prawie wszystko (niedyskrecja dietetyczna), szczególnie w niewoli, gdzie zwiększa się szansa. Bez zębów połykają kamyki, które pomagają gastrolitom w mieleniu połkniętego pokarmu w żołądku. Dorosły struś zwykle nosi w żołądku około 1 kilograma kamieni. Strusie mogą długo pozostawać bez wody, żyjąc wyłącznie z wilgoci w połkniętych roślinach (Maclean 1996). Jednak lubią wodę i często kąpią się (Donegan 2002).

Ostrym wzrokiem i słuchem strusie wyczuwają drapieżniki, takie jak lwy z daleka. Podczas ścigania przez drapieżnika strusie osiągają prędkość przekraczającą 65 km na godzinę (40 mil na godzinę) i mogą utrzymywać stałą prędkość 50 km / h (30 mil na godzinę).

Leżąc i chowając się przed drapieżnikami, ptaki kładą głowę i szyję płasko na ziemi, dzięki czemu z daleka wydają się kopcem ziemi. Działa to nawet w przypadku samców, którzy trzymają skrzydła i ogon nisko, tak że mgiełka gorącego, suchego powietrza, która często występuje w ich środowisku, pomaga sprawić, by wyglądały jak nieokreślona ciemna bryła. Kiedy są zagrożone, strusie uciekają, ale mogą powodować poważne obrażenia i śmierć kopnięciami potężnych nóg (Donegan 2002). Ich nogi mogą tylko kopnąć do przodu (Halcombe 1872).

Cykl życia i reprodukcja

Gniazdo strusia

Strusie stają się dojrzałe płciowo w wieku od 2 do 4 lat; kobiety dojrzewają około sześć miesięcy wcześniej niż mężczyźni. Gatunek jest iteroparny, rodzi potomstwo w kolejnych cyklach rocznych, a okres godowy rozpoczyna się w marcu lub kwietniu, a kończy przed wrześniem.

Proces krycia różni się w różnych regionach geograficznych. Samce terytorialne zazwyczaj używają syków i innych dźwięków do walki o harem złożony z 2–7 kobiet (zwanych kurami) (Gilman i in. 1903). Zwycięzca tych walk będzie rozmnażał się ze wszystkimi samicami na danym obszarze, ale utworzy tylko parę więzi z dominującą samicą. Samica kuca na ziemi i jest montowana od tyłu przez mężczyznę.

Jajko strusie.

Strusie są jajowate (składanie jaj). Samice składają swoje zapłodnione jaja w jednym wspólnym gnieździe, prostym dole o głębokości od 30 do 60 cm (12-24 cale), zeskrobanym przez samca w ziemi. Jajka strusie są największe ze wszystkich jaj, chociaż w rzeczywistości są małe w stosunku do wielkości ptaka. Gniazdo może zawierać od 15 do 60 jaj, które mają średnio 15 centymetrów (6 cali) długości, 13 centymetrów (5 cali) i ważą 1,4 kilograma (3 funty). Są błyszczące i kremowe, z grubymi skorupami zaznaczonymi małymi dołkami (Nell 2003). Jaja są inkubowane przez samice w ciągu dnia i przez samca w nocy (Gilman i in. 1903). Wykorzystuje to zabarwienie obu płci, aby uniknąć wykrycia gniazda, gdy szara samica wtapia się w piasek, podczas gdy czarny samiec jest prawie niewykrywalny w nocy (Nell 2003). Okres ciąży wynosi od 35 do 45 dni. Samiec zwykle będzie bronił piskląt i nauczy je, jak i na czym się karmić.

Żywotność strusia wynosi od 30 do 70 lat, przy czym 50 jest typowych.

Taksonomia

Struś był jednym z wielu gatunków pierwotnie opisanych przez Linneusza w jego osiemnastowiecznej pracy, Systema Naturae (Linneusz. 1758). Jego nazwa naukowa pochodzi od greckich słów „wróbel wielbłądów”, co nawiązuje do jego długiej szyi (Harper 2001).

Struś należy do rzędu Struthioniformes (ptaków bezgrzebieniowych), wraz z reami, emu, kazuarami i największym ptakiem w historii, obecnie wymarłym ptakiem słoniem (Aepyornis). Jednak klasyfikacja ptaków bezgrzebieniowych jako pojedynczego rzędu zawsze była kwestionowana, przy czym alternatywna klasyfikacja ogranicza Struthioniformes do linii strusia i podnosi inne grupy. Obecnie dowody molekularne są niejednoznaczne, podczas gdy względy paleobiogeograficzne i paleontologiczne są nieco na korzyść układu wielopoziomowego.

Podgatunki

Pięć podgatunków Struthio camelus są rozpoznawane:

  • S. c. australis w Afryce Południowej, zwanej południowy struś. Występuje między rzekami Zambezi i Cunene. Został kiedyś wyhodowany dla swoich piór w obszarze Little Karoo w prowincji Cape (Scott 2006).
  • S. c. camelus w Afryce Północnej, czasami nazywany Struś z Afryki Północnej lub struś z czerwoną szyją. Jest to najbardziej rozpowszechniony podgatunek, od Etiopii i Sudanu na wschodzie w całym Sahelu po Senegal i Mauretanię na zachodzie, a przynajmniej wcześniej na północy odpowiednio do Egiptu i południowego Maroka. Jest to największy podgatunek o długości 2,74 m (9 stóp) 154 kilogramów (340 funtów) (Roots 2006). Szyja jest czerwona, upierzenie mężczyzn jest czarno-białe, a upierzenie kobiet jest szare (Roots 2006).
  • S. c. massaicus we wschodniej Afryce, czasami nazywany Strusi masajski. Ma kilka małych piór na głowie, a szyja i uda są jasnopomarańczowe. W okresie godowym szyja i uda mężczyzny stają się jaśniejsze. Ich zasięg jest zasadniczo ograniczony do większości Kenii i Tanzanii oraz części południowej Somalii (Roots 2006).
  • S. c. Syriak na Bliskim Wschodzie, czasami nazywany Struś arabski lub Struś z Bliskiego Wschodu. Wcześniej był bardzo powszechny na Półwyspie Arabskim, Syrii i Iraku; wyginął około 1966 r.
  • S. c. molibdofany w Somalii, Etiopii i północnej Kenii nazywa się Somalijski struś. Szyja i uda są szaro-niebieskie, a podczas sezonu godowego szyja i uda mężczyzny stają się jasnoniebieskie. Samice są bardziej brązowe niż u innych podgatunków (Roots 2006). Na ogół żyje w parach lub samotnie, a nie w stadach. Jego zasięg pokrywa się z S. c. Massaicus w północno-wschodniej Kenii (Roots 2006).
Struthio camelus zamontowana czaszka i szyja.

Analizy wskazują, że somalijskiego strusia można lepiej uznać za pełny gatunek. Porównania haplotypów mtDNA sugerują, że odbiegały one od innych strusi niecałe 4 miliony lat temu w czasie tworzenia Doliny Wielkiej Szczeliny. Następnie hybrydyzacja z podgatunkami, które ewoluowały na południowy zachód od swojego zasięgu, S. c. massaicus, najwidoczniej udało się temu zapobiec na znaczną skalę dzięki separacji ekologicznej, podczas gdy somalijski struś woli buszu, gdzie przeszukuje roślinność średniej wysokości w poszukiwaniu pożywienia, podczas gdy struś Masajski, podobnie jak inne podgatunki, jest pasącym się ptakiem otwartej sawanny i miombo habitat (Freitag i Robinson 1993).

Populacja z Río de Oro była kiedyś oddzielona jako Struthio camelus spatzi ponieważ jego pory skorupki jaja miały kształt łezki, a nie okrągłe, ale ponieważ istnieje znaczna różnorodność tej postaci i nie było innych różnic między tymi ptakami a sąsiadującymi populacjami S. c. camelus, nie jest już uważany za ważny (Bezuidenhout 1999). Populacja ta zniknęła w drugiej połowie XX wieku. Ponadto pojawiły się doniesienia z XIX wieku o istnieniu małych strusi w Afryce Północnej; zostały one określone jako struś Levaillant (Struthio bidactylus) ale pozostają hipotetyczną formą nie popartą dowodami materialnymi (Fuller 2000). Biorąc pod uwagę przetrwanie sawannowej przyrody w kilku górzystych regionach Sahary (takich jak płaskowyż Tagant i płaskowyż Ennedi), nie jest mało prawdopodobne, aby strusie były w stanie utrzymać się w pewnej liczbie aż do niedawna po wyschnięciu Sahary.

Ewolucja

Zbliżenie hodowany struśDzikie strusie na Przylądku Dobrej Nadziei, Republika Południowej Afryki

Najwcześniejsza skamielina ptaków podobnych do strusich pochodzi z Europy Środkowej Palaeotis ze środkowego eocenu, średniej wielkości nielotnego ptaka, który pierwotnie uważany był za drop. Oprócz tego zagadkowego ptaka, kopalny zapis strusi trwa w przypadku kilku gatunków współczesnego rodzaju Struthio, które są znane od wczesnego miocenu.

Chociaż relacje między gatunkami afrykańskimi są stosunkowo proste, opisano wiele azjatyckich gatunków strusi z bardzo fragmentarycznych szczątków, a ich wzajemne relacje i ich związek z strusiami afrykańskimi są bardzo mylące. W Chinach strusie wyginęły dopiero w okolicach ostatniej epoki lodowcowej lub nawet po niej; obrazy strusi znaleziono tam na prehistorycznej ceramice i jako petroglify. Istnieją również zapisy w morskiej historii strusi widzianych daleko na morzu na Oceanie Indyjskim, a kiedy odkryto je na wyspie Madagaskar, żeglarze z XVIII wieku nazywali je strusiami morskimi, choć nigdy tego nie potwierdzono.

Kilka z tych form kopalnych to ichnotaxa (czyli klasyfikowane według śladów organizmu lub innych śladów, a nie jego ciała), a ich związek z tymi opisanymi z charakterystycznych kości jest kontrowersyjny i wymaga rewizji w oczekiwaniu na więcej dobrego materiału (Bibi i in. 2006).

  • Struthio coppensi (Wczesny miocen z Elizabethfeld, Namibia)
  • Struthio linxiaensis (Liushu Late Miocene z Yangwapuzijifang, Chiny)
  • Struthio orlovi (Późny miocen Mołdawii)
  • Struthio karingarabensis (Late Miocene - Early Pliocene of SW and CE Africa) - oospecies (?)
  • Struthio kakesiensis (Laetolil Early Pliocene of Laetoli, Tanzania) - oospecies
  • Struthio wimani (Wczesny pliocen Chin i Mongolii)
  • Struthio daberasensis (Wczesny - środkowy pliocen Namibii) - oospecies
  • Struthio brachydactylus (Pliocen Ukrainy)
  • Struthio chersonensis (Pliocen z SE Europe do WC Asia) - oospecies
  • Struś azjatycki, Struthio asiaticus (Wczesny pliocen - późny plejstocen Azji Środkowej do Chin)
  • Struthio dmanisensis (Późny pliocen / wczesny plejstocen z Dmanisi, Gruzja)
  • Struthio oldawayi (Wczesny plejstocen z Tanzanii) - prawdopodobnie podgatunki S. camelus
  • Struthio anderssoni - oospecies (?)

Strusie i ludzie

Łowiectwo i hodowla

Kobieta w kapeluszu ozdobiona strusimi piórami.

Strusie były polowane i hodowane pod kątem sportu, skóry, jedzenia, piór i jaj.

W czasach rzymskich istniało zapotrzebowanie na strusie do gotowania i gier w venatio. (Venatio było formą rozrywki w rzymskich amfiteatrach, polegającą na polowaniu i zabijaniu dzikich zwierząt.) Strusie były polowane i hodowane dla ich piór, które w różnych okresach historii były bardzo popularne jako ozdoby w modnych ubraniach (takich jak kapelusze podczas dziewiętnasty wiek). Ich skóry były również cenione, aby wytwarzać wyroby ze skóry. W XVIII wieku prawie zostali ścigani do wyginięcia; hodowla piór rozpoczęła się w XIX wieku. Rynek piór upadł po I wojnie światowej, ale komercyjna hodowla piór, a później skór, stała się powszechna w latach siedemdziesiątych.

Strusie są dziś hodowane w ponad 50 krajach na całym świecie, w tym w klimacie tak zimnym jak w Szwecji i Finlandii, chociaż większość z nich znajduje się w Afryce Południowej. Ponieważ mają one również najlepszy stosunek przyrostu masy ciała do masy ciała wśród wszystkich zwierząt lądowych na świecie (3,5: 1, podczas gdy bydło wynosi 6: 1), są one ekonomicznie atrakcyjne pod względem hodowli na mięso lub inne zastosowania. Chociaż hoduje się je głównie na skórę, a następnie na mięso, dodatkowymi przydatnymi produktami ubocznymi są jaja, podroby (wnętrzności) i pióra.

Męscy i żeńscy strusie na gospodarstwie rolnym w Nowa Zelandia.

Twierdzi się, że strusie wytwarzają najsilniejszą dostępną na rynku skórę (najlepszy 2003). Mięso strusia smakuje podobnie do chudej wołowiny i ma niską zawartość tłuszczu i cholesterolu, a także wysoką zawartość wapnia, białka i żelaza (Clark). Niegotowane, ma kolor ciemnoczerwony lub wiśniowy, nieco ciemniejszy niż wołowina (Clark).

Istnieje wiele zarejestrowanych incydentów z udziałem ludzi atakowanych i zabijanych przez strusie. Duże samce mogą być bardzo terytorialne i agresywne.

Wyścigi strusi

Struś ciągnący wózek do wyścigów.

Strusie są wystarczająco duże, aby mógł jeździć nimi mały człowiek, zazwyczaj trzymając się skrzydeł, aby je uchwycić, aw niektórych obszarach Afryki Północnej i Półwyspu Arabskiego strusie są szkolone jako wierzchowce wyścigowe. Jest mało prawdopodobne, aby praktyka stała się bardziej rozpowszechniona ze względu na niepohamowany temperament i trudności napotkane w siodle ptaków. Wyścigi strusi w Stanach Zjednoczonych były krytykowane przez organizacje praw zwierząt.

Obrazy kulturowe

W popularnej mitologii struś słynie z chowania głowy w piasku przy pierwszych oznakach zagrożenia (O'Shea 1918). W rzeczywistości nie odnotowano obserwacji strusi wkładających głowy w piasek. Powszechnym kontrargumentem jest to, że gatunek, który wykazywał takie zachowanie, nie przetrwałby bardzo długo. Strusie celowo połykają piasek i kamyki, aby pomóc zmielić jedzenie; widząc to z daleka, niektórzy pierwsi obserwatorzy mogli uwierzyć, że ich głowy są zakopane w piasku. Również strusie, które są zagrożone, ale nie są w stanie uciec, mogą spaść na ziemię i wyciągnąć szyje, próbując stać się mniej widocznymi. Kolor szyi strusia jest podobny do piasku i może dać złudzenie, że szyja i głowa zostały całkowicie pochowane. „Nie bądź strusiem i chowaj głowę w piasek” - stare powiedzenie oznacza, że ​​nie chowaj się przed problemami, myśląc, że odejdą (Zoological Society of San Diego 2007).

Rzymski pisarz Pliniusz Starszy znany jest ze swoich opisów strusia w swoim Naturalis Historia, gdzie opisuje strusia i fakt, że chowa głowę w krzakach. Dodaje, że może jeść i trawić wszystko. Jest to upiększone w Fizjolog, według doniesień Strusie mogą połykać żelazo i gorące węgle. Ostatnie przekonanie przetrwało i ewoluowało w heraldyce, gdzie struś jest przedstawiany z podkową w pysku, symbolizującą jego zdolność do jedzenia żelaza (Cooper 1992).

Struś był pozytywnym symbolem w starożytnym Egipcie; bóstwo Shu jest przedstawiane w sztuce jako strusie pióro, a Ma'at, bogini prawa i sprawiedliwości, nosiła jedno na głowie (Cooper 1992).

Zachowanie strusia jest również wspomniane w Biblii w Bożym dyskursie do Hioba (Job 39.13-18). Jest opisywany jako radośnie dumny ze swoich małych skrzydeł, ale niemądry i nieuważny o bezpieczeństwie swojego gniazda i szorstki w traktowaniu potomstwa, mimo że może zawstydzić konia swoją prędkością. Gdzie indziej strusie są wymienione jako przysłowiowe przykłady złego rodzicielstwa.

W etiopskiej religii prawosławnej tradycyjnie umieszcza się siedem dużych jaj strusich na dachu kościoła, aby symbolizować Niebiańskich i Ziemskich Aniołów. Struś reprezentuje światło i wodę dla ludu Dogonów, a jego falujący ruch symbolizuje ruch wody (Cooper 1992).

Odkurzacze strusich piór

Oprócz swojej funkcji w odzieży, kostiumach i dekoracjach, jednym z najbardziej przydatnych wkładów strusich piór w przemyśle jest ich stosowanie w odkurzaczach piórowych. Oryginalne południowoafrykańskie odkurzacze strusich piór zostały wynalezione w Johannesburgu w RPA przez misjonarza, kierownika fabryki mioteł, Harry'ego S. Becknera w 1903 roku.

Prochowiec wysokiej jakości

Pierwsze odkurzacze strusich piór zostały nawinięte na rączki miotły za pomocą nawijarki nożnej napędzanej nożem i tego samego drutu, który służył do mocowania słomy miotły. Strusie pióra zostały posortowane pod względem jakości, koloru i długości, zanim zostały owinięte trzema warstwami do rączki. Pierwszą warstwę nawijano piórami zakrzywionymi do wewnątrz, aby ukryć główkę rączki. Drugie dwie warstwy zostały zwinięte i wygięte na zewnątrz, aby nadać mu pełną figurę i charakterystyczny kształt kwiatu.

Pierwsza firma strusich piór Duster Company w Stanach Zjednoczonych została założona w 1913 roku przez Harry'ego S. Becknera i jego brata George'a Becknera w Athol w stanie Massachusetts i przetrwała do dziś jako Beckner Feather Duster Company.

Strusie pióro jest trwałe, miękkie i elastyczne, co odpowiada sukcesowi miotełki ze strusich piór w ciągu ostatnich 100 lat. Ponieważ pióro nie zamyka się razem, jest podatne na powstawanie ładunku statycznego, który faktycznie przyciąga i zatrzymuje kurz, który następnie można strząsnąć lub zmyć. Ze względu na podobny makijaż do ludzkich włosów pielęgnacja strusich piór wymaga jedynie okazjonalnego szamponu i ręcznika lub suszenia na powietrzu.

Hodowla strusi dla ich piór nie szkodzi ptakowi. W okresie linienia ptaki gromadzą się w kojcu, worki jutowe umieszcza się nad ich głowami, aby pozostały spokojne, a przeszkoleni „zbieracze” wyrywają luźne pióra ptaków. Ptaki są następnie wypuszczane bez szwanku z powrotem na farmę.

Referencje

  • Bezuidenhout, C. C. 1999. Badania struktury populacji i różnorodności genetycznej strusi udomowionych i „dzikich” (Struthio camelus). Praca doktorska
  • Bels, V. L. 2006. Karmienie kręgowców domowych: od struktury do zachowania. Oxfordshire, Wielka Brytania: CABI Publishing. ISBN 1845930630.
  • Best, B. 2003. Fakty strusia. Stowarzyszenie strusi nowozelandzkich. Pobrano 2 grudnia 2007.
  • Bibi, F., A. B. Shabel, B. P. Kraatz i A. Thomas. Stidham. 2006. Nowa skorupka jaja kopalnego ratytu (Aves: Palaeognathae). Odkrycia z późnej mioceńskiej formacji Baynunah w Zjednoczonych Emiratach Arabskich na Półwyspie Arabskim. Towarzystwo Paleontologii Kręgowców 9 (1): 2A. Pobrano 2 grudnia 2007.
  • Clark, B. n.d. Mięso strusia: Wskazówki dotyczące gotowania. Canadian Strusia Association. Pobrano 2 grudnia 2007.
  • Cooper, J. C. 1992. Zwierzęta symboliczne i mitologiczne. Kent, Wielka Brytania: Aquarian Press. ISBN 1855381184.
  • Doherty, J. G. 1974. Speed ​​of animals. Historia naturalna magazyn, marzec 1974 r. Amerykańskie muzeum historii naturalnej; Towarzystwo Ochrony Przyrody.
  • Donegan, K. 2002. Struthio camelus. Animal Diversity Web, University of Michigan Museum of Zoology. Pobrano 2 grudnia 2007.
  • Fleming, J. 1822. Filozofia zoologii. Edynburg, Wielka Brytania: A. Constable.
  • Freitag, S. i T. J. Robinson. 1993. Wzory filogeograficzne w mitochondrialnym DNA strusia (Struthio camelus). Alka 110: 614–622. Pobrano 2 grudnia 2007.
  • Fuller, E. 2000. Wymarłe ptaki, 2nd ed. Nowy Jork, NY: Oxford University Press. ISBN 0198508379.
  • Gilman, D. C., H. T. Peck i F. M. Colby. 1903 Nowa międzynarodowa encyklopedia. New York, NY: Dodd, Mead and Company.
  • Halcombe, J. J. 1872. Mission Life. Oxford, Wielka Brytania: Oxford University.
  • Harper, D. 2001. Struś. Słownik etymologii online. Pobrano 2 grudnia 2007.
  • Linneusz, C. 1758. Systema Naturae per Regna Tria Naturae, Secundum Classes, Ordines, Genera, Species, cum Characteribus, Differentiis, Synonymis, Locis. Tomus I. Editio Decima, Reformata. Sztokholm, SE: Holmiae.
  • Maclean, G. L. 1996. Ekofizjologia ptaków pustynnych, New York, NY: Springer. ISBN 3540592695.
  • O'Shea, M. V., E. D. Foster i G. H. Locke. 1918 The World Book: Organised Knowledge in Story and Picture. Chicago, IL: Hanson-Roach-Fowler.
  • Marshall, A. J. 1960. Biologia i fizjologia porównawcza ptaków. New York, NY: Academic Press.
  • Nell, L. 2003. The Garden Route and Little Karoo. Cape Town, ZA: Struik Publishers. ISBN 1868728560.
  • Roots, C. 2006. Ptaki nielotowe. Westport CT: Greenwood Press. ISBN 0313335451.
  • Scott, T. A. 1996. Zwięzła encyklopedia biologia. Berlin, DE: Walter de Gruyter. ISBN 3110106612.
  • Towarzystwo Zoologiczne w San Diego. 2007. Struś. Zoo w San Diego. Pobrano 2 grudnia 2007.

Linki zewnętrzne

Wszystkie linki pobrano 7 stycznia 2019 r.

  • Ptasie rodziny świata: struś.
  • Strona Kruger Park o Strusiach.

Pin
Send
Share
Send