Pin
Send
Share
Send


The Łoś (liczba mnoga „łoś”) jest największym zachowanym gatunkiem (Alces alces) jelenia (rodzina Cervidae) na świecie. Od pozostałych wyróżnia się poronieniem dłoniowym jego samców. Podczas Alces alces nazywa się łoś amerykański w Ameryce Północnej, pochodzi od wschodniego Abenaki moz), ten gatunek jest nazywany łoś w Anglophone Europe. W Ameryce Północnej termin łoś (także wapiti) odnosi się do gatunku jelenia Cervus canadensis. Łoś może żyć na wolności około 20 lat lub dłużej (SNP 2007).

Łoś stanowi dla ludzi cud natury, a nawet te gigantyczne zwierzęta pływają i nurkują pod wodą przez minutę, aby rośliny mogły zjeść.

Siedlisko i zasięg

Łoś jest typowy dla borealnych i mieszanych lasów liściastych półkuli północnej w klimacie umiarkowanym do subarktycznego. W Ameryce Północnej obejmuje to prawie całą Kanadę, Alaskę, znaczną część Nowej Anglii i wyższe Góry Skaliste. Często można je znaleźć żerujące na brzegach stawów, jezior i rzek, mokradeł, torfowisk, tundry i słodkiej wody (SNP 2007).

Łosie zostały z powodzeniem wprowadzone na wyspę Nowa Fundlandia w 1904 roku, gdzie są obecnie dominującym kopytnym, a nieco mniej skutecznie na wyspie Anticosti w Zatoce Świętego Wawrzyńca. Dziesięć łosi wprowadzono również w Fiordland w Nowej Zelandii w 1910 r., Ale uważa się, że wymarły. Niemniej jednak odnotowano przypadki, które uważano za fałszywe, dopóki naukowiec z Nowej Zelandii nie znalazł próbek włosów łosia w 2002 r. (Oldham 2005).

Charakterystyka fizyczna

Duża długość nóg nadaje łośowi zdecydowanie chudy wygląd. Kufa jest długa i mięsista, z jedynie bardzo małą trójkątną nagą plamą poniżej nozdrzy. Samce mają swoisty worek zwany dzwonem zwisający z szyi. Zwykłym krokiem łosia jest kłopotliwy kłusak, ale po naciśnięciu może rozpaść się w galopie i osiągnąć prędkość do 55 kilometrów na godzinę (34 mil na godzinę).

Samce łosi (byki) zwykle ważą od 540 do 720 kg (1200-1600 funtów), a samice (krowy) zwykle około 400 kg (880 funtów). Typowa wysokość wynosi około 1,9 metra (6,2 stopy) na ramieniu. Cielęta ważą około 15 kg po urodzeniu, ale szybko rosną.

Poroża

Tylko samce mają poroża, często 160 cm (64 cale) i 20 kg (44 funty), z szerokim, spłaszczonym kształtem podniebienia otoczonym do 30 zębami. Alaski łoś odkryty w 1897 roku jest rekordzista największego znanego współczesnego jelenia; był to mężczyzna stojący na ramionach 2,34 m (7,7 stóp) i ważący 825 kg (1815 funtów). Jego zasięg poroża wynosił 199 cm (79 cali).

Poroże męskiego łosia powstaje jako cylindryczne wiązki wystające z każdej strony pod kątem prostym do środkowej linii czaszki, które po krótkim dystansie dzielą się w sposób widelcowy. Dolny występ tego widelca może być albo prosty, albo podzielony na dwa lub trzy zęby, z pewnym spłaszczeniem.

Dorosły łoś byk z Kolumbii Brytyjskiej z wczesnymi porami (majowymi).

W północno-syberyjskim podgatunku łosia (Alces alces bedfordiae), tylny podział widelca głównego dzieli się na trzy zęby, bez wyraźnego spłaszczenia. We wspólnym łosia (Alces alces alces)z drugiej strony gałąź ta zwykle rozwija się w szerokie palmowanie, z jednym dużym zębem u podstawy i kilkoma mniejszymi zaczepami na wolnej granicy.

Istnieje skandynawska rasa łosia zwyczajnego, w której poroża są prostsze i przypominają rasy wschodnio-syberyjskiej.

Palmacja wydaje się być bardziej widoczna w podgatunku Ameryki Północnej (Alces alces americanus) niż w typowym skandynawskim podgatunku. Największą ze wszystkich jest rasa Alasków (Alces alces gigas), który może stać na wysokości ponad dwóch m, z rozpiętością poroża wynoszącą 1,8 m (6 stóp).

Samiec łosia porzuci poroże po okresie godowym, aby zaoszczędzić energię na sezon zimowy. Następnie odrodzi je wiosną. Poroże rośnie około trzech do pięciu miesięcy. To sprawia, że ​​ich poroże jest jednym z najszybciej rozwijających się narządów. Poroże początkowo ma warstwę skóry, która zrzuci się, gdy będzie w pełni rozwinięta.

Jeśli łoś byka zostanie kiedykolwiek wykastrowany, z powodu przypadkowych lub chemicznych środków, szybko zrzuci swój obecny zestaw poroża, a następnie natychmiast zacznie wyhodować nowy zestaw zniekształconych i zdeformowanych poroża, które będzie nosił do końca życia bez końca znowu rzuca. Wyraźnie wyglądające wyrostki, często określane jako „poroże diabła”, są źródłem wielu mitów i legend wśród wielu grup Eskimosów, a także kilku innych plemion rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej.

Łoś przekraczający rzekę.

Styl życia

Dieta

Łoś je głównie młode pędy i liście wierzby i brzozy, kory drzewa, rośliny wodne (np Arnicus brucitus), a zimą maszt, który jest powalonymi orzechami drzew leśnych. Przeżuwacze te często znajdują się w żerujących na mokradłach i bagnach. Łoś jest wyjątkowo silnym pływakiem i znany jest z tego, że nurkuje pod wodą w jeziorach i stawach, aby wyciągać rośliny z dna. Są w stanie przebywać pod wodą przez pełną minutę przed wynurzeniem się.

Ich zęby przypominają zęby innych przeżuwaczy, takich jak bydło, owce, kozy i inne jelenie. Po każdej stronie dolnej szczęki mają trzy zęby trzonowe, trzy przedtrzonowe i cztery przednie zęby, z których jeden jest przekształconym psem. W górnej szczęce nie ma przednich zębów, tylko talerz rogu, na którym żuje się jedzenie.

Zimą łoś żywi się około 18 do 22 kg (40 do 50 funtów) gałązek i krzewów dziennie, zużywając około 22 do 27 kg (50 do 60 funtów) różnych rodzajów liści, krzewów i roślin wodnych a dzień w lecie (SNP 2007).

Hodowla

W okresie godowym, który trwa od połowy września do połowy października, samice wzywają samców, wzmacniając ich wysiłek, emitując zapach, który przyciąga płeć przeciwną. Gromadzą się, a następnie mężczyźni rywalizują o ich uwagę, odpychając konkurentów groźnymi pokazami poroża, czasami angażując się w pchanie walk, które rzadko zamieniają się w poważne walki z powodu śmiertelnej konsekwencji zablokowania poroża (NW 2007). W tym czasie byki rozchlapują również dzwon moczony moczem, aby przyciągnąć samice.

Ciąża trwa zwykle od ośmiu do dziewięciu miesięcy, a cielę rodzi się zwykle wiosną lub wczesnym latem (BBC UK 2007). W ciągu jednego dnia cielę może chodzić, aw ciągu kilku tygodni cielę może pływać. Cielęta są odstawiane od maciory po około sześciu miesiącach i pozostają z matką do czasu narodzin jej kolejnych młodych. Matki, które bardzo opiekują się swoimi młodymi, znane są z tego, że szarżują, jeśli ludzie zbliżają się zbyt blisko. Podobnie w okresie godowym łoś byk może również obciążać ludzi, a nawet samochody (NW 2007). Chociaż samce mają tendencję do przyjmowania więcej niż jednego partnera, podczas sezonu godowego byk zwykle pozostaje u danej krowy przez większą część sezonu (SNP 2007).

Drapieżniki

Głównymi drapieżnikami łosia są czarne i grizzly niedźwiedzie i wilki, ale znane są również z kuguarów i rosomaków. Zimą wilkom łatwiej jest polować na łosia, ponieważ śnieg jest głęboki, a stawy i jeziora zamarzają, dzięki czemu łoś łatwo się ślizga i spada. W Nowej Funlandii około 22 000 łosi rocznie jest zbieranych jako dziczyzna (SNP 2007).

Historia

Europejskie rysunki naskalne i malowidła naskalne pokazują, że na łosia polowano od epoki kamienia łupanego. Wykopaliska w Alby w Szwecji, w sąsiedztwie Stora Alvaret, przyniosły poroże w drewnianych szczątkach chaty z 6000 r.p.n.e., co wskazuje na jedne z najwcześniejszych polowań na łosie w północnej Europie.

W północnej Skandynawii wciąż można znaleźć pozostałości dołów pułapkowych używanych do polowania na łosie. Te doły, które mogą mieć szerokość czterech na siedem metrów i głębokość dwóch metrów, byłyby zakamuflowane gałęziami i liśćmi. Mieliby strome boki wyłożone deskami, co uniemożliwiłoby łosiowi ucieczkę po tym, jak wpadł. Doły znajdują się zwykle w dużych grupach, przecinając regularne ścieżki łosia i rozciągając się na kilka kilometrów. W torfowiskach znaleziono resztki drewnianych ogrodzeń, które mają prowadzić zwierzęta w kierunku dołów. W Norwegii wczesny przykład tych urządzeń pułapkowych datowany jest na około 3700 lat p.n.e. Łapanie łosia w dołach jest niezwykle skuteczną metodą polowania, a już w XVI wieku rząd Norwegii próbował ograniczyć ich użycie. Niemniej jednak metoda ta była używana do XIX wieku.

Pierwszy pisemny opis polowania na łosie znajduje się w pracy Juliusa Cezara Commentarii de Bello Gallico, gdzie jest to opisane w ten sposób:

„Są też zwierzęta, które nazywane są alces. Ich kształt i zróżnicowany kolor ich skór przypominają ikrę, ale pod względem wielkości nieco przewyższają je i są pozbawione rogów oraz mają nogi bez stawów i podwiązek; ani czy kładą się, by odpocząć, ani, jeśli przypadkiem zostali powaleni, nie mogą się podnieść lub podnieść. Drzewa służą im za łóżko, opierają się o nie, a więc tylko lekko się opierają, odpocznij; gdy myśliwi odkryją po śladach tych zwierząt, do których są przyzwyczajeni, sami podważają wszystkie drzewa u korzeni lub wycinają je tak daleko, że górna część drzew może wydawać się być pozostali stojąc. Kiedy oparli się na nich, zgodnie ze swoim zwyczajem, powalili ciężarem nieobsługiwane drzewa i upadli razem z nimi ”.

W rozdziale 16 Historii naturalnej Pliniusza Starszego z 77 roku n.e. opisywany jest w ten sposób łoś (zwany tu łosi) i zwierzę zwane achlis, które jest prawdopodobnie tym samym zwierzęciem:

„… Jest też łoś, który bardzo przypomina nasze woły, tyle że wyróżnia się długością uszu i szyi. Jest też achlis, który jest produkowany na wyspie Skandynawii; nigdy nie był widziane w tym mieście, chociaż opisywaliśmy je od wielu osób; nie jest podobny do łosia, ale nie ma stawów w tylnej nodze. Dlatego nigdy nie leży, ale opiera się o drzewo podczas snu; może być wzięty tylko przez uprzednie wycięcie drzewa, a tym samym nałożenie na niego pułapki, ponieważ inaczej uciekłby przez swoją szybkość. Jego górna warga jest tak bardzo duża, z tego powodu podczas wypasu musi cofać się; w przeciwnym razie , przesuwając się naprzód, warga podwoiłaby się. ”

Dr Valerius Geist, który wyemigrował do Kanady ze Związku Radzieckiego, napisał w swojej książce Łoś: zachowanie, ekologia, ochrona (1999):

„Ci, którzy najbardziej pasjonują się łosiami, są paradoksalnie łowcami, w szczególności ludzie żyjący w dziczy i społecznościach wiejskich oraz ci, którzy polegają na łosiach w poszukiwaniu pożywienia. W Szwecji żadne jesienne menu nie jest pozbawione przepysznego łosia. Szwedzi ogradzają swoje autostrad w celu zmniejszenia liczby ofiar śmiertelnych łosia i zaprojektowania samochodów odpornych na łoś. Szwecja jest mniejsza o połowę od kanadyjskiej prowincji Kolumbii Brytyjskiej, ale roczne spożycie łosia w Szwecji - w górę o 150 000 - jest dwa razy większe niż całkowite zbiory łosia na północy Ameryka. Tak bardzo Szwedzi cenią swój łoś. ”

Udomowienie

Udomowienie łosia badano w Związku Radzieckim przed II wojną światową. Wczesne eksperymenty nie przyniosły jednoznacznych rezultatów, ale wraz z utworzeniem farmy łosi w rezerwacie przyrody Pechora-Ilych w 1949 r. Rozpoczęto program udomowienia łosia na małą skalę, obejmujący próby selektywnej hodowli zwierząt na podstawie ich cech behawioralnych. Od 1963 r. Program jest kontynuowany w Kostroma Moose Farm, która w 2003 r. Posiadała stado 33 oswojonych łosi. Chociaż na tym etapie nie oczekuje się, że farma będzie przedsiębiorstwem dochodowym, uzyskuje pewien dochód ze sprzedaży łosia mleko i ze zwiedzania grup turystycznych. Jego główną wartość widać jednak w możliwościach, jakie oferuje on w badaniach fizjologii i zachowania łosia, a także we wglądach w ogólne zasady udomowienia zwierząt.

Kolizje pojazdów i znaki ostrzegawcze łosia

Młody łoś w Grönåsens Moosepark, Szwecja

Konstrukcja ciała łosia, z dużym ciężkim ciałem zawieszonym na długich wrzecionowatych nogach, sprawia, że ​​zwierzęta te są szczególnie niebezpieczne, gdy trafiają je pojazdy mechaniczne. Takie kolizje są często śmiertelne zarówno dla łosia, jak i kierowcy. Doprowadziło to do opracowania testu pojazdu w Skandynawii zwanego „testem łosia” (Ęlgtest). W kampanii reklamowej szwedzcy producenci samochodów Volvo i Saab ostrzegali ludzi przed kupowaniem japońskich samochodów, stwierdzając: „W Japonii nie ma łosia”.

Zasadniczo po zderzeniu zderzak samochodu złamie nogi łosia. Główny korpus łosia zderzy się wówczas z przednią szybą, często z katastrofalnym skutkiem zarówno dla kierowcy, jak i zwierzęcia. Podczas kolizji tego rodzaju poduszki powietrzne samochodu mogą nie zostać uruchomione lub mogą być bardzo użyteczne, jeśli tak się stanie (SNRTRI 2004).

Znaki ostrzegawcze łosia są stosowane na drogach w regionach, w których istnieje niebezpieczeństwo zderzenia ze zwierzęciem. Trójkątne znaki ostrzegawcze powszechne w Szwecji i Norwegii stały się upragnionymi pamiątkami wśród wielu niemieckich turystów podróżujących w tych krajach, a władze musiały ostrzec, że usunięcie jednego z tych znaków jest niebezpieczną i przestępczą praktyką. Popularność tych znaków doprowadziła do ich przedstawienia na wszelkiego rodzaju pamiątkach, takich jak kubki do kawy, krawaty lub koszulki, i można kupić pełnowymiarowe kopie rzeczywistych znaków. W połowie lat 90. szwedzka służba pocztowa wydała trójkątny znaczek z znakiem ostrzegawczym łosia, przeznaczony głównie dla niemieckich turystów piszących pocztówki do domu. Marka Ahlgrens bilar („Samochody Ahlgrena”), popularny produkt cukierniczy, który jest dostępny na rynku od 1953 r., W ostatnich latach został rozszerzony na inne produkty samochodowe i drogowe, z których jeden, przedstawiający szwedzkie znaki drogowe, zawiera ostrzeżenie o cukierku znak.

W kanadyjskiej prowincji Nowy Brunszwik kolizje z łosiami są na tyle częste, że wszystkie nowe autostrady mają ogrodzenia uniemożliwiające łosiom dostęp do drogi. Demonstracyjnie, autostrada 7 między Fredericton i Saint John, która ma jedną z najwyższych częstotliwości zderzeń łosi w prowincji, nie ma tych ogrodzeń, chociaż jest wyjątkowo dobrze oznakowana (DT 2007).

  • Szwedzki znak ostrzegawczy łosia

  • Fiński znak ostrzegawczy łosia

  • Norweski znak ostrzegawczy łosia

  • Szwedzki cukierek łoś znak ostrzegawczy

  • Znak ostrzegawczy z Nowej Funlandii w Kanadzie

  • Znak ostrzegawczy łosia z Maine, USA

  • Znak ostrzegawczy łosia z New Hampshire, USA

Referencje

  • BBC UK. 2007. Nauka i przyroda: zwierzęta. Łoś, łoś British Broadcasting Company, Wielka Brytania. Pobrano 8 marca 2008 r.
  • Department of Transporation (DT), Nowy Brunszwik, Kanada. 2007. Niebezpieczeństwo… łoś: chroń się i chroń swoją rodzinę przed kolizjami łoś-pojazd Departament Transportu w Nowym Brunszwiku. Pobrano 8 marca 2008 r.
  • Flexner, S. B. 1987. Słownik losowych domów języka angielskiego. Nowy Jork: Random House. ISBN 0394500504
  • Czerwona Lista Zagrożonych Gatunków IUCN (IUCNTS). 2007. Alces alces Informacje o gatunkach. Pobrano 8 marca 2008 r.
  • Landskrona Slott (LS). 2007. Nos Tycho Brahe i historia jego łosia Landskrona Slott. Pobrano 8 marca 2008 r.
  • Łoś w mieście (MC). 2007. Łoś w mieście Niespodziewanie. Pobrano 8 marca 2008 r.
  • Nature Works (NW). 2007. Łoś, Alces alces Nature Works. Pobrano 8 marca 2008 r.
  • Oldham, S. 2005. Włosy przenoszą Moose z Nowej Zelandii z królestwa Nessie Herald nowozelandzki. 6 października 2005 r. Pobrano 8 marca 2008 r.
  • Park przyrody Salmonier (SNP). 2007. Różne informacje na temat łosia, Alces alces Park przyrody Salmonier. Pobrano 8 marca 2008 r.
  • Szwedzki Państwowy Instytut Badawczy Dróg i Transportu (SNRTRI). 2004. Nordyckie badania drogowe i transportowe: Ocena łoś atrapa łososia II w celu uzyskania wskazówek konsumenta Szwedzki Narodowy Instytut Badawczy Dróg i Transportu. Pobrano 8 marca 2008 r.

Pin
Send
Share
Send